Η πανδημία έχει αλλάξει άρδην την εικόνα για τον τουρισμό στην ελληνική πρωτεύουσα, κι ενδεικτικό του θολού σκηνικού για το μέλλον είναι και οι αντίρροπες εξελίξεις στην αγορά, όπου πλέον πληθαίνουν οι φωνές  που κάνουν λόγο για επερχόμενο «ξεκαθάρισμα», ακόμη και με βίαιο τρόπο, ενώ ήδη παρατηρείται μετάθεση των ήδη δρομολογημένων επενδυτικών σχεδίων προς τα πίσω, ειδικά όσον αφορά τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά projects, άνω των 100 δωματίων.

Παρόλ’αυτά και με το δεδομένο ότι το 2019 ήταν η καλύτερη, χρονιά για τον τουρισμό της Αθήνας, δεν λείπουν ακόμη και τώρα τα σχέδια για νέα ξενοδοχεία, με το σκεπτικό ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει ακόμη πολλά να «δώσει» ως προορισμός και βρισκόταν -προ κορωνοϊού- σε μεγάλη άνοδο.

Γεγονός πάντως είναι ότι με τον επαγγελματικό τουρισμό κυριολεκτικά στον «αέρα», η περίοδος από το Σεπτέμβριο και μετά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας προδιαγράφεται πολύ δύσκολη.

Τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα τόσο για την πρωτεύουσα όσο και για τη συμπρωτεύουσα, όπου οι απώλειες ήρθαν νωρίτερα του αναμενομένου λόγω της ΔΕΘ, στην οποία ήλπιζαν, επί ματαίω όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, οι Θεσσαλονικείς ξενοδόχοι για τα έσοδα του επόμενου διμήνου.

Στην Αθήνα, τα προκαταρκτικά νούμερα του αεροδρομίου δείχνουν πτώση 60% στη συνολική επιβατική κίνηση τον Αύγουστο και ακόμη μεγαλύτερη για τη διεθνή κίνηση, στο 66,2% (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων από/ προς το εξωτερικό).

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υπάρξει μία σχετική ισορροπία ακόμη και στο πρώτο εξάμηνο του 2020», επισημαίνει στο ‘’business stories’’ o κ. Χάρης Σιγανός, CEO της Zeus International, της εταιρείας που έχει υπό τη διαχείρισή της μεγάλες και γνωστές μονάδες όπως το 5άστερο Wyndham Grand στην πλατεία Καραϊσκάκη, το οποίο δεν άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι κι έχει ακόμη «ανοικτό» χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας.

Σημειωτέον ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα επαναλειτούργησε το Athenaeum Intercontinental, όπως και το Τιτάνια στην Πανεπιστημίου, το οποίο άλλαξε χέρια την περασμένη χρονιά και πέρασε κάτω από την ιδιοκτησία της βρετανικής London & Regional Properties.

Από τις πολυαναμενόμενες, νέες αφίξεις της είναι αυτή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, της νέας πολυτελούς μονάδας του ομίλου ΛΑΜΨΑ (Μεγάλη Βρετανία, King George)  στο Σύνταγμα που φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το brand ΜGallery του ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor. Το Athens Capital Hotel – MGallery περιλαμβάνει 158 δωμάτια, 18 σουίτες και μία προεδρική σουίτα και ανοίγει μετά από την πλήρη ανακατασκευή με επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ στο κτίριο  στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, που έχει μισθωθεί με μακροχρόνια παραχώρηση.

Χωρίς βιασύνη τα νέα μεγάλα projects 

Εν μέσω κορωνοϊού, τα άλλα μεγάλα (και ήδη δρομολογημένα) ξενοδοχειακά projects στην Αθήνα  προχωρούν μεν, αλλά χωρίς …βιασύνη.

Στην Ομόνοια, το Σαρόγλειο Μέγαρο, όπου πρόκειται να λειτουργήσει με 200 δωμάτια το πρώτο Moxy της Αθήνας (από τα πιο καινούρια και ανερχόμενα brands του ομίλου της Marriott) , το αρχικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας προέβλεπε το ντεμπούτο έως την άνοιξη του 2021, ωστόσο πλέον μετατίθεται από το φθινόπωρο και μετά.

Οπως επισημαίνει στο ‘’bs’’, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand «το έργο προχωράει και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι στατικές ενισχύσεις στο κτίριο με εργασίες κοντά στα 4 εκατ. ευρώ».

Το σύνολο της επένδυσης από το σχήμα των Dimand- Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αντιστοιχεί σε 19 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου επί της οδού Σταδίου 65, συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει μισθωθεί με μακροχρόνια παραχώρηση για 25 χρόνια, χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω επέκτασή της.

Επίσης στα πέριξ της Ομόνοιας, για αργότερα μετατίθεται το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του πρώην Κάνιγγος 21, ένα ακόμη ‘’ασφαλιστικό’’ ακίνητο, το οποίο έχει αναλάβει να ‘’τρέξει’’, μετά τον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης, η Zeus International κάτω από την ομπρέλα ξένου ξενοδοχειακού brand. Το ξενοδοχείο με 74 δωμάτια επρόκειτο να ανοίξει για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, ωστόσο μετατίθεται για το 2021.

Σιγή ιχθύος τηρoύν για το πρώην Esperia στην Σταδίου οι Ισραηλινοί της Fattal, οι οποίοι φέρονται να αναθεωρούν άρδην την στρατηγική τους στην Ελλάδα με ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από projects που έχουν σε εξέλιξη, ακριβώς λόγω κορωνοϊού.  Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προχωρούν τις αδειοδοτήσεις για την ανακατασκευή του ιστορικού ξενοδοχείου στην «καρδιά» της Αθήνας που έχουν μισθώσει για 30+10 χρόνια από τον ΕΦΚΑ (η επένδυση προβλέπεται να εισφέρει στον ΕΦΚΑ ετησίως 1,15 εκατ. ευρώ) όπου, βάσει της σύμβασης υποχρεούνται να επενδύσουν κεφάλαια κατ’ ελάχιστον 10,5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του ξενοδοχείου σε πεντάστερο.

«Ακριβώς το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την είσοδο σε μία νέα αγορά, όπως είναι αυτή της Αθήνας (αλλά και της Θεσσαλονίκης) για την Fattal και σε μία περίοδο πλήρους αβεβαιότητας συνολικά για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, μπορεί να φέρει κάλλιστα και την αλλαγή στρατηγικής» σχολιάζουν στο ‘’bs’’ στελέχη της αγοράς, προσθέτοντας ότι η εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων για το μεγάλο project της Σταδίου μπορεί να λειτουργήσει ως επιπλέον ‘’ατού’’ για τον όμιλο στην περίπτωση που υπάρξει νέος επενδυτής για τη μεταβίβαση του δικαιώματος της παραχώρησης.

Πρόσφατα πάντως η εταιρεία Fattal Εσπέρια Α.Ε. εξασφάλισε την έγκριση από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη αναμόρφωσης του ξενοδοχείου με την τροποποίηση των όψεων, την προσθήκη αρχιτεκτονικών στοιχείων όψεων, δύο κολυμβητικών δεξαμενών και κινητών συστημάτων σκίασης στο δώμα.

Στην περιοχή του Συντάγματος, προς τα πίσω για τη σεζόν του 2021 έχει πάει και το χρονοδιάγραμμα για το ντεμπούτο του νέου 5άστερου στο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5 που έχει μισθωθεί με μακροχρόνια παραχώρηση από την Ιντρακάτ για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο 45 δωματίων μετά από επένδυση 7 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στο Σεπτέμβριο, εν μέσω της σεζόν COVID 19, είναι το The Modernist Athens που κατεβαίνει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, στο Κολωνάκι επί της οδού Ιωάννου Γενναδίου 4 και Υψηλάντου. Το νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει στο κτίριο που στο παρελθόν φιλοξενούσε την Πρεσβεία του Καναδά, στη συνέχεια πουλήθηκε στην τουρκική Dogus του Φεριτ Σαχένκ κι έπειτα, το 2018,  πέρασε με 4,75 εκατ. ευρώ στην ιδιοκτησία της Briq Properties ΑΕΕΑΠ του Θεόδωρου Φέσσα.

Σε ακίνητο ιδιοκτησίας της μεγαλύτερης εγχώριας εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων, της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ επί των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7, πρόκειται να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους το νέο smart hotel Hellenic Vibes με 45 δωμάτια, σε ένα έργο που ‘’τρέχει’’ η εταιρεία ΤΕΧΝΕΚ Α.Ε..

Aπό τις ελάχιστες, πρόσφατες νέες αφίξεις στην πρωτεύουσα για τη σεζόν COVID 19 είναι αυτή του Selina Theatrou, στην πλατεία Θεάτρου στην Ομόνοια που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι κι «έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες της χώρας με στόχο να αναδείξει την ιστορικότητα της περιοχής», όπως αναφέρουν οι επιτελείς του.

Πρόκειται για το δεύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα- το πρώτο έχει ανοίξει στο Πήλιο- από την ταχέως αναπτυσσόμενη, εναλλακτική, όπως αυτοπροσδιορίζεται, αλυσίδα, η οποία διαθέτει σήμερα καταλύματα σε 14 χώρες σε αστικούς, παραλιακούς και ορεινούς προορισμούς και απευθύνεται στη νέα γενιά ταξιδιωτών «με παγκόσμιες πολιτιστικές ανησυχίες, οικονομικά συνειδητοποιουμένους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους, που θέλουν να συλλέγουν ταξιδιωτικές εμπειρίες ενώ συνδυάζουν την εργασία, τη διασκέδαση και τη διεύρυνση γνώσεων».

Οι αδειοδοτήσεις που προχωρούν 

Στις νέες αδειοδοτήσεις που προχωρούν εν μέσω κορωνοϊού περιλαμβάνονται μικρότερα projects για ανακατασκευές κτιρίων κυρίως στο εμπορικό τρίγωνο αλλά και στα πέριξ του κέντρου, την ίδια στιγμή που ιδρύματα και ταμεία προσπαθούν να προχωρήσουν ακόμη και τώρα με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για γνωστά διατηρητέα.

Ενδεικτικά, για τη χρήση πολυτελούς ξενοδοχείου με μακροχρόνια παραχώρηση προωθεί το διατηρητέο επί της Φιλελλήνων 5 στο Σύνταγμα το ίδρυμα Χατζηκώνστα, για το οποίο με βάση τη β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ο μισθωτής θα πρέπει να διαθέσει κεφάλαια ύψους 6,7 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του πλέον του μισθώματος των 5.500 ευρώ μηνιαίως.

Στην Ομόνοια, η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων άναψε «πράσινο» στην μισθώτρια Εastment Capital Property για την αναβάθμιση του πρώην La Mirage από 3 σε 4 αστέρων, επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην πλατεία Ομονοίας.

Πρόκειται για το τρίτο από τα έξι νέα ξενοδοχεία του ομίλου της  Βrown Hotels από το Ισραήλ στην περιοχή της πολύπαθης πλατείας (μετά το 4άστερο Brown Acropol των 165 δωματίων που άνοιξε εν μέσω κορωνοϊού στην πλατεία και το τριών αστέρων και 87 δωματίων DAVE Red Athens), ενώ νέα έργα δρομολογούν oι Ισραηλινοί και στο Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, το Γκάζι αλλά και στο Σούνιο.

Οι Λιβανέζοι της Yasbek που λειτουργούν από πέρυσι το 5άστερο Academia of Athens, επί της οδού Ακαδημίας 38, έχουν ήδη εξασφαλίσει την άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων για τη μετατροπή έτερου κτιρίου επί των οδών Ακαδημίας και Ομήρου σε πολυτελές ξενοδοχείο. Πρόκειται για το κτίριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ) που έχει μισθώσει με μακροχρόνια παραχώρηση ο λιβανέζικος όμιλος με στόχο η νέα μονάδα να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Αcademia.

Η αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο 4 αστέρων από γραφεία έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και για το ακίνητο επί της οδού Αριστείδου 3 στην Αθήνα, ενώ επίσης στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου, για ξενοδοχείο οδεύει παλιό κτίριο επί της οδού Πραξιτέλους 24.

Στο ιστορικό τρίγωνο, προχωρούν οι διαδικασίες των εγκρίσεων για κτίριο με χαρακτηριστικά διατηρητέου επί των οδών Νίκης 29 και Ναυάρχου Νικοδήμου, ιδιοκτησίας της ΕΡΕΤΒΟ, ενώ χρήση ξενοδοχείου έχει προβλεφθεί και για το διατηρητέο επί της πλατείας Μητροπόλεως στον αριθμό 5.