Η εκ νέου ενεργοποίηση του factoring και η αύξηση των ορίων των εγγυητικών επιστολών, όπως προβλεπόταν στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη με τις τράπεζες, έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά δεν στάθηκαν αρκετά για την αποκατάσταση λειτουργίας της Creta Farms.

Μετά το νέο αίτημα της διοίκησης της εισηγμένης υπό τον Μάνο Δομαζάκη για ένα νέο δάνειο 8 εκατ. ευρώ ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι προμήθειες που θα επιτρέψουν την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, έχει ξεκινήσει ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ που θα κρίνει την τύχη της ίδιας της εταιρείας και των 800 περίπου εργαζομένων της. Κύριο ζητούμενο, βασικοί μέτοχοι και πιστώτριες τράπεζες να συμφωνήσουν για τα απαραίτητα ενέχυρα στον νέο δανεισμό: οι τράπεζες ζητούν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν τα δύο αδέλφια, που με την εμφύλια διένεξή τους πυροδότησαν τη μεγάλη κρίση στη Νο 1 αλλαντοβιομηχανία της χώρας, ώστε ουσιαστικά να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Από την πλευρά τους, τα δύο αδέλφια δεν δέχονται την πρόταση, με τη διοίκηση της Creta Farms, την οποία ασκεί ο Μάνος Δομαζάκης, να αντιπροτείνει την ενεχυρίαση του εμπορικού σήματος «Εν Ελλάδι» στην ελληνική αγορά.

Πληροφορίες του «business stories» αναφέρουν ότι αυτήν την εβδομάδα οι εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών θα συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν επί της αντιπρότασης που έχει κατατεθεί. Τραπεζικοί κύκλοι, πάντως, δήλωναν ότι αφενός η αντιπρόταση δεν επαρκεί για τη διασφάλιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αφετέρου ότι θα ήταν πιο εύκολο να βρεθεί επενδυτής εάν είχαν τα ίδια στα χέρια τους τις μετοχές. Εξάλλου οι τράπεζες δυσκολεύονται να ρίξουν άλλα 8 εκατ. ευρώ (2 εκατ. κάθε συστημική τράπεζα) σε μία εταιρεία από την οποία έχουν να λαμβάνουν σχεδόν 110 εκατ. ευρώ, κεφάλαια, τα οποία πιθανότατα να κουρευτούν με βάση τις απαιτήσεις που ήδη προβάλλουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιες από αυτές δεν το αποκλείουν κιόλας,  καθώς και οι ίδιες δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά στον ξαφνικό θάνατο της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στη σύσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας να αναζητηθεί κάποιου είδους συμβιβαστική λύση, αν και η πίεση θα παραμείνει στην πλευρά των βασικών μετόχων της Creta Farms, του Μάνου και του Τάκη Δομαζάκη, που συνολικά ελέγχουν πάνω από το 80% της εταιρείας.

Επιπλέει μετά δυσκολίας 

Στο μεταξύ, η Creta Farms παραμένει σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση, αφού η παραγωγική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα μικρή, οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδεια, κανονική και αναγκαστική, ενώ οι πελάτες της κυρίως στο κανάλι του HORECA, που πέρυσι έφτασε να αναλογεί στο 35% του συνολικού τζίρου, την εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον και στρέφονται στους ανταγωνιστές της. Εξάλλου, στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα της Creta Farms είναι σε έλλειψη.

Κραυγή αγωνίας

Μπροστά στην παρατεταμένη κατάσταση που χειροτερεύει για τους ίδιους, οι εργαζόμενοι έκαναν την περασμένη εβδομάδα την πρώτη δημόσια παρέμβασή τους. Σε επιστολή τους προς τις πιστώτριες τράπεζες με κοινοποίηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, και τους τοπικούς βουλευτές, τους ζητούσαν να συμφωνήσουν στην αντιπρόταση που κατέθεσε η διοίκηση της Creta Farms για ενεχυρίαση του σήματος «Εν Ελλάδι» και να χορηγήσουν το «Rescue Capital», όπως ονομάζεται το Κεφάλαιο Διάσωσης, για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές εναντίον τους: «Ποιος μπορεί να θέλει το κακό της εταιρείας, το οποίο κανέναν δεν συμφέρει; Ή τελικά συμφέρει κάποιον;

Η κυβέρνηση δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν και οι ανταγωνιστές της εταιρείας μας και εμφανίζονται ως επενδυτές. Θέλουν πραγματικά να επενδύσουν τα χρήματά τους για να παραμείνει η εταιρεία ζωντανή; Μήπως είναι τελικά το τραπεζικό σύστημα που δεν θέλει τη συνέχιση της CRETA FARMS A.B.E.E.; Είναι, όπως φαίνεται, πιθανό. Γιατί άραγε; Ποιος θα επωφεληθεί από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη; Οποιος όμως και να προσπαθήσει να βλάψει το μέλλον της εταιρείας και αντίστοιχα το μέλλον μας, ένα είναι σίγουρο: Θα μας βρει απέναντί του», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι βασικοί μέτοχοι υπεύθυνοι 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης που ανέλαβε νέο διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν τα χειρότερα, διαμηνύει ότι «η απόφαση για το εάν η εταιρεία θα μείνει ανοιχτή στην πορεία προς την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή θα πάει μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας είναι των βασικών μετόχων, των αδελφών Δομαζάκη».

Οι τελευταίοι, πάντως, που είναι και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάντια της επιχείρησης-leader στην αγορά αλλαντικών, συνεχίζουν τις αψιμαχίες και τις αλληλοκατηγορίες ακόμα και τώρα. Ο μεν Τάκης, που εκδιώχθηκε από τη διοίκηση, κατηγορεί τον Μάνο ότι έριξε την εταιρεία στα βράχια το τελευταίο πεντάμηνο, ο δε Μάνος επιμένει ότι οι ξαφνικές απαιτήσεις του Τάκη και οι δημόσιες καταγγελίες του ήταν αυτές που πυροδότησαν το καταστροφικό ντόμινο.