Του Στέλιου Μορφίδη

Στενά τα περιθώρια για τους χειρισμούς του Θανάση Βακάλη αναφορικά με την είσοδο επενδυτή στο Συνεταιρισμό ΘΕΣΓάλα, που ζήτησε την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών βάσει του άρθρου 106Α του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κάθετη στη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα του ΘΕΣΓάλα, κάτι που φρόντισε να υπογραμμίσει στη διοίκηση του ΘΕΣΓάλα κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Κοινώς ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να εισέλθει μία ανώνυμη εταιρεία στο μετοχολόγιο προσφέροντας «ζεστό χρήμα». «Δεν θέλουμε ούτε… υβριδική λύση που θα δημιουργήσει προηγούμενο, την ώρα μάλιστα που ετοιμάζουμε συνολική παρέμβαση για τους συνεταιρισμούς», έλεγαν στο newmoney.gr πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την άλλη σημείωναν πως αναζητούνται όλοι εκείνοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί ο Συνεταιρισμός προκειμένου να επιβιώσει τόσο ο ίδιος όσο και το δίκτυο που έχει δημιουργήσει. Το πώς θα γίνει αυτό βέβαια χωράει μεγάλη συζήτηση ενώ μεγάλος αστερίσκος υπάρχει στις προθέσεις της οικογένειας Καντώνια (Cosmos Aluminium). Η τελευταία είχε τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ΘΕΣγάλα, ύστερα από την ολοκλήρωση εκτεταμένου ελέγχου που πραγματοποίησε στα οικονομικά του στοιχεία και καθώς δεν υπήρχε τρόπος εισόδου στο μετοχικό σχήμα λόγω του Συνεταιριστικού χαρακτήρα. Με τη χορήγηση 500.000 ευρώ, ωστόσο, ως βοήθεια κατάφερε να ενεχυριάσει το εμπορικό σήμα του δικτύου.

Προστασία ως τις 22 Μαρτίου

Προς το παρόν ο ΘΕΣγάλα έχει λάβει από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα ακολουθήσει η κύρια συζήτηση για την οριστική υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του. Πηγές του συνεταιρισμού αναφέρουν ότι η προσφυγή ήταν αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας, και τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα πτώχευσης. 

Ως τις 22 Μαρτίου θα λάβουν χώρα εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο εξυγίανσης. Επιδίωξη είναι να μην υπάρξει «κούρεμα» υποχρεώσεων προς τους πιστωτές. Αντίθετα, στον πυρήνα του σχεδίου επιδιώκεται να είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού είτε με χρονική επιμήκυνση, είτε με μείωση των επιτοκίων, είτε με συνδυασμό των δύο.

Την ευθύνη για τη χάραξη του σχεδίου έχει αναλάβει η Deloitte.

Από τις πιστώτριες τράπεζες διαρρέεται πως δεν είναι αρνητικές στη διαδικασία που ακολουθεί ο Συνεταιρισμός, αν και τονίζουν πως για να υπάρξει δυνατή κατάληξη απαιτείται να βρεθεί κάποιος επενδυτής. Κάτι βέβαια διόλου εύκολο αφού πρόκειται για Συνεταιριστική Επιχείρηση, και σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μία «υβριδική» προσέγγιση που θα επέτρεπε κάποιον επενδυτή να μπει στο μετοχολόγιο.

Η διοίκηση του Θανάση Βακάλη είχε καταρτίσει ένα business plan βάσει του οποίου με νέα Κεφάλαια ύψους 1 εκατ. ευρώ και με μία αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους 6 εκατ. ευρώ, ο Συνεταιρισμός θα έχει το περιθώριο να ανακάμψει. Για τις τράπεζες όμως το business plan φαίνεται αρκετά αισιόδοξο και πηγές τονίζουν την ανάγκη εξεύρεσης περισσοτέρων νέων Κεφαλαίων.

Υποχρεώσεις

Σημειώνεται ότι ο δανεισμός του ΘΕΣγάλα από τις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό άνοιγμα προς γαλακτοπαραγωγούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, φτάνει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.