Tης Μαριάννας Τζάννε

Υπέρ της Ελληνικός Χρυσός και των Καναδών μετόχων της Eldorado Gold, αποφαίνεται η διαιτησία στην οποία είχε προσφύγει τους προηγούμενους μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης για να επιλύσει το γόρδιο δεσμό των μεταλλείων Χαλκιδικής.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Καναδικό χρηματιστήριο (δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση), η εταιρεία αναφέρει ότι η απόφαση της διαιτησίας απορρίπτει το αίτημα του ελληνικού δημοσίου σύμφωνα με το οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντεμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων.

Η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013 όταν η Ελληνικός Χρυσός, υπό διαφορετική μετοχική σύνθεση είχε αποκτήσει τα μεταλλεία. Η διοίκηση του καναδικού ομίλου ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να αξιολογεί την απόφαση της διαιτησίας και θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με τις επενδύσεις στη Χαλκιδική.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά:

«Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Θεωρούμε ότι έχουμε ενεργήσει με καλή πίστη και με τρόπο που συμφωνούσε με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις όπως αυτές προσδιορίζονται στη Σύμβαση Μεταβίβασης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας σύμφωνα με την από 2006 έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το Ελληνικό Δημόσιο και την ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων του 2011. Έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει αυτή την δέσμευσή μας, όπως και κατά την διάρκεια της διαιτησίας.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί το θεμέλιο για την προώθηση του διαλόγου με την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσουμε τα κοινά αποδεκτά και ξεκάθαρα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης Μεταβίβασης, που περιλαμβάνουν την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. Η πλήρης, αποτελεσματική και υπεύθυνη ανάπτυξη της επένδυσής μας στην Χαλκιδική θα ωφελήσει το Ελληνικό Κράτος και τους πολίτες του, την τοπική κοινωνία, τους μετόχους και τους εργαζομένούς μας, στην Ελλάδα.

Η προσήλωση της εταιρείας στην δέσμευση για την ουσιαστική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσής μας, αποδεικνύεται και από την υποβολή της τροποποίησης του Προσαρτήματος Τεχνικής Μελέτης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές, η οποία μειώνει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου διασφαλίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.»

Νωρίτερα η Ελληνικός Χρυσός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την απόφαση της διαιτησίας και στην οποία αναφέρει τα εξής:

Στην «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου» που υπεβλήθη από την Ελληνικός Χρυσός στις 22/12/2004:

-Δεν υπήρξε μονομερής τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου από την εταιρεία

· Δεν μεταβάλλονται ανεπιτρέπτως τα συμφωνηθέντα μεταξύ των μερών

· Δεν συνίσταται ευθεία και σαφής παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης Μεταβίβασης, το οποίο αφορά στην παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού πέραν των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου

· Δεν διαταράσσεται το δικαιοπρακτικό θεμέλιο της σύμβασης

· Δεν ματαιώνεται το αντικείμενο και ο σκοπός της σύμβασης

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Eldorado Gold σημειώνει ράλι άνω του 6% με την τιμή της μετοχής στα 1,21 καναδικά δολάρια.

ΥΠΕΝ: Τρία κριτήρια για την παραγωγή καθαρού χρυσού

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου εξέδωσε και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει οι διαιτητές, αναγνώρισαν ομόφωνα ότι “η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού” και ότι χωρίς την παραγωγή αυτή παραβιάζεται η σύμβαση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της Σύμβασης. Κατόπιν τούτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο θα σεβαστεί την απόφαση και “υποχρεούνται να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια”. Τους περιορισμούς που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία και την διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης