Του Δημήτρη Παφίλα

Η «αποτυχία» του όμιλου Τιτάνα να συγκεντρώσει το 90% των κοινών μετοχών μέσω της Δημόσιας Πρότασης στα 21,05 ευρώ αλλάζει τα σχέδια για την μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες και την διαπραγμάτευση των μετοχών σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Όμως, ο Τιτάνας επεδίωκε την μεταφορά σε χρηματιστήρια του εξωτερικού για να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο, ακόμη και απο 2,37% του δεκαετούς του ομολόγου.

Αλλαγή σχεδίων;

Όπως γνωρίζουν όλοι όμως, ο Τιτάνας αν ήθελε θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις μετοχές καθώς ένα ποσοστό ( 3% ) δεν μπορεί να μην συγκεντρώθηκε εξαιτίας των δυσμενών αρνητικών συγκυριών στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ως αιτιολογία.

Οι αρνητικές συγκυρίες για τον Τιτάνα σίγουρα έχουν να κάνουν με την κατάσταση των χρηματιστηρίων. Πιθανότατα, η διοίκηση του Τιτάνα διαπίστωσε την εικόνα των αγορών και έκρινε πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να λάβει μια αποτίμηση στα ξένα χρηματιστήρια. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη με το Brexit, συνεπώς είναι προτιμότερο να παραμείνει – προς το παρόν- στην Ελλάδα.

Ο Τιτάνας, πάντως, για να παραμείνει ανταγωνιστικός χρειάζεται χαμηλότερα επιτόκια και αυτά μπορούν να δοθούν στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα ο Τιτάνας έχει δείξει ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των επενδυτών καθώς τον δανείζουν με 2,37%. Εφόσον η εταιρεία συνεχίζει με κέρδη δύναται να επιτύχει και χαμηλότερα επιτόκια, ειδικά αν αλλάξει η εικόνα στην αναιμική ελληνική οικονομία.

Οφέλη για ΧΑ – Ελληνική οικονομία

Εαν γινόταν αποδεκτή η πρόταση τότε ένα μέρος των επενδυτών – το οποίο δεν διευκρινίστηκε θα μετέφερε τις μετοχές στο εξωτερικό, έτσι πολλοί με ικανό αριθμό μετοχών θα είχαν τα χρήματα τους σε ξένες τράπεζες εφόσον ρευστοποιούσαν. Υπο την έννοια αυτή η παραμονή στην Ελλάδα είναι άκρως θετική. Όφελος προκύπτει και για το χρηματιστήριο καθώς δεν αποχωρεί μια μεγάλη εταιρεία απο τον FTSE25, έτσι η παρουσία είναι πιο ευπρόσωπη απέναντι στους ξένους επενδυτές.