Κάποιοι τον αποκαλούν «Καλατράβα της Άπω Ανατολής» με τα έργα του σε όλο τον κόσμο να αποτελούν σημεία αναφοράς στις πόλεις που τα φιλοξενούν, έχοντας αποσπάσει ουκ ολίγες διεθνείς διακρίσεις.

Ο Ιάπωνας Kengo Kuma, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates (KKAA) βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και περιηγήθηκε στην περιοχή που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της χώρας, για την οποία ενεργό συμμετοχή θα έχει και ο ίδιος:

Το πολυβραβευμένο γραφείο KKAA με παρουσία άνω των 30 ετών (σ.σ. ιδρύθηκε το 1990 στο Τόκυο με γραφεία και στο Παρίσι από το 2008) έχει αναλάβει σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής μελέτης Betaplan τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη μελέτη της Riviera Galleria, του νέου προορισμού στη Μαρίνα του Αγ. Κοσμά, στο πλαίσιο του μεγάλου project του Ελληνικού που «τρέχει» η Lamda Development με έναν εκτιμώμενο προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ., έως 125 εκατ. ευρώ.

Το όνομα του διάσημου Ιάπωνα είναι πίσω από πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ είναι και  ο μοναδικός αρχιτέκτονας που συμπεριελήφθη στη λίστα του Time Magazine με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες για το 2021 έχοντας σχεδιάσει έργα παγκοσμίου φήμης όπως το Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το εντυπωσιακό κτίριο The Exchange στο Σίδνεϋ.

Ο Kengo Kuma κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του στο Ελληνικό

Στην Ελλάδα, ο ίδιος ήταν ο δημιουργός της γλυπτικής εγκατάστασης που είχε εγκατασταθεί στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα, ενώ τώρα θέλει να δημιουργήσει ένα νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο στη νέα μαρίνα του Άγιου Κοσμά, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο με στόχο μία επισκεψιμότητα, σε ετήσια βάση, τα 7 εκατομμύρια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η Riviera Galleria

Το γραφείο KKAA ειδικεύεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κτηρίων, εσωτερικών χώρων και στην αρχιτεκτονική τοπίου, ενώ μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει και ολοκληρώσει εκατοντάδες έργα και σημαντικές αστικές αναπτύξεις – από εμπορικές μέχρι πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικιστικές αναπτύξεις. Πέραν των διακρίσεων, το έργο του Kengo Kuma έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο δημοσιεύσεων σε αρχιτεκτονικού περιεχομένου ιστοσελίδες και περιοδικά. Έχει διδάξει ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Keio και το 2009 ορίστηκε Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί από τις εκδόσεις της αναγνωρισμένης αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Association School of Architecture της Μ. Βρετανίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε με την Chief Development and Investment Portfolio Officer της Lamda Development κ. Μελίνα Παΐζη και άλλα στελέχη της εταιρείας για την εξέλιξη των έργων της μεγάλης αστικής ανάπλασης και ειδικότερα για το project της Riviera Galleria που σύμφωνα με τον επενδυτή «θα προσφέρει στους επισκέπτες μια πολύπλευρη και υψηλής αισθητικής εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας. Στόχος είναι η Riviera Galleria να φιλοξενήσει κορυφαία brands παγκοσμίως από τον χώρο της μόδας, του design, του retail, της γαστρονομίας, της τεχνολογίας κ.α.». Ηδη για τη φιλοξενία τους στο χώρο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κορυφαία brands μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αντίστοιχα στο χώρο της εστίασης, από σημαντικά signature εστιατόρια από το εξωτερικό αλλά και Έλληνες σεφ και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιτυχημένα στον χώρο αυτό.

«Κληθήκαμε να συνδυάσουμε τις λειτουργικές απαιτήσεις ενός οργανωμένου εμπορικού συγκροτήματος με μία ανοικτή παραθαλάσσια τοποθεσία και με έναν εξωστρεφή, μεσογειακό τρόπο ζωής. Μέσα από αυτή την πρόκληση γεννήθηκε μία νέα τυπολογία, ένας υπερσύγχρονος εμπορικός προορισμός, ανοικτός προς τη θάλασσα, τον ήλιο και το ελληνικό τοπίο», αναφέρουν οι επιτελείς του ΚΚΑΑ για το project της Riviera Galleria που θα λειτουργήσει με απολύτως «πράσινα» χαρακτηριστικά και βασικό γνώμονα την εναρμόνιση της με το τοπίο και την σχέση της με τη θάλασσα. Το έργο, για το οποίο οι μελέτες θα ολοκληρωθούν εντός του 2022, θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα, στο ισόγειο συγκεντρώνονται κυρίως εμπορικά καταστήματα, café και αίθρια ενώ στον πρώτο όροφο θα φιλοξενούνται βραβευμένα εστιατόρια και καφέ με θέα τη θάλασσα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2023, ώστε η Riviera Galleria να ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό τo 2025 εκεί όπου σε συνολικά 22.000 τ.μ. θα φιλοξενούνται περίπου 70 εμπορικά καταστήματα και 30 χώρους εστίασης. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθεσία του project μπροστά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η οποία θα αναβαθμιστεί ώστε να προσελκύσει υψηλής ποιότητας θαλάσσιο τουρισμό.

*Στην κεντρική φωτο ο Senior Development Director της Lamda Development Νάσος Φατσέας, o Chief Project Manager του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates Άρης Καφαντάρης και η Chief Development and Investment Portfolio Officer της Lamda Development Μελίνα Παΐζη μαζί με τον Kengo Kuma

Διαβάστε ακόμη:

Το τελευταίο κάστρο πέφτει: H Ferrari ανακοίνωσε τον εξηλεκτρισμό του στόλου της μέχρι το 2030

Aνοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αλλαγής ηλεκτρικών συσκευών

Power Pass: Πώς θα συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία της κύριας και φοιτητικής κατοικίας