Ο όμιλος του ινδού δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την εξαγορά της Jaiprakash Associates Ltd., προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρώτη του εξαγορά άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μετά την επίθεση των short sellers το 2023 και την αμερικανική έρευνα για δωροδοκία πέρυσι.

Ο όμιλος Adani Group προηγείται μεταξύ των υποψηφίων για την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης υποδομών με μια άνευ όρων προσφορά τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων ρουπίων (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τη διαδικασία υποβολής προσφορών και δεν θέλησαν να κατονομαστεθούν, καθώς οι λεπτομέρειες είναι εμπιστευτικές.

Οι δανειστές της Jaiprakash επιβλέπουν την πώληση και αξιολογούν τις προσφορές σύμφωνα με τον πτωχευτικό νόμο της Ινδίας.
Οι Dalmia Bharat Ltd., Jindal Steel & Power Ltd. και Vedanta Ltd. είναι μεταξύ των άλλων εταιρειών που έχουν επίσης υποβάλει προσφορές, αλλά με όρους που περιλαμβάνουν διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένες νομικές διαφορές, ανέφεραν οι πηγές. Αυτό δίνει στην άνευ όρων προσφορά της Adani μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει το περιουσιακό στοιχείο, ανέφεραν.

Ο Όμιλος Adani σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει αυτή την εξαγορά εσωτερικά και χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, πρόσθεσαν.

Η επιστροφή του Αντάνι στις mega εξαγορές

Η συμφωνία, εάν εγκριθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του δισεκατομμυριούχου Adani στις μεγάλες εξαγορές — η τελευταία αξιοσημείωτη αγορά του ήταν η Holcim Ltd., εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στην Ινδία, για περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Προσθέτει επίσης στα θετικά στοιχεία για τον όμιλο μετά την πρόσφατη έκπληξη επίσκεψη του μεγιστάνα στην Κίνα και μια σειρά χρηματοδοτικών συμφωνιών από σημαντικούς δανειστές.

Αφού αναδείχθηκε ως ο πιο δραστήριος διαπραγματευτής της Ασίας το 2022, ο Αντάνι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δυόμισι ετών σε κατάσταση ελέγχου ζημιών.

Πρώτα, ήταν μια καυστική έκθεση της Hindenburg Research τον Ιανουάριο του 2023 που ισχυριζόταν εταιρική απάτη, την οποία ο όμιλος αρνήθηκε. Στη συνέχεια, ο όμιλος δέχτηκε ένα πλήγμα από την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Αντάνι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε μια έρευνα για δωροδοκία τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Τα νομικά προβλήματα

Οι ανταγωνίστριες εταιρείες θα μπορούσαν να υποβάλουν νέες προσφορές αμφισβητώντας τον Όμιλο Adani ή νομικά προβλήματα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία εξαγοράς, ανέφεραν οι πηγές.

Η Jaiprakash Associates, με έδρα το βόρειο ινδικό κρατίδιο Ούταρ Πραντές, έχει επιχειρηματικά συμφέροντα που κυμαίνονται από το τσιμέντο έως την ενέργεια και τα ακίνητα, καθώς και πίστες Φόρμουλα 1 και ξενοδοχεία — γεγονός που την καθιστά ιδανική για τον όμιλο Adani, καθώς έχει ήδη δραστηριότητες στους περισσότερους από αυτούς τους τομείς.

Η Ινδία βρίσκεται επίσης σε διαδικασία αναμόρφωσης των υποδομών της, με την κατασκευή γεφυρών, σιδηροδρομικών γραμμών και δρόμων σε όλη τη χώρα, καθιστώντας την Jaiprakash ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τον νικητή της δημοπρασίας.
Η μεγάλη είσοδος του Ομίλου Adani στον τομέα του τσιμέντου το 2022 ανέτρεψε την τοπική ιεραρχία. Με την εξαγορά των Ambuja Cements Ltd. και ACC Ltd. από την Holcim, έγινε ξαφνικά ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ινδία.

Η εξαγορά της Jaiprakash, εάν εγκριθεί, θα μειώσει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ της Adani και του ηγέτη του κλάδου, της UltraTech Cement Ltd., με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Κουμάρ Μανγκαλάμ Μπιρλα. Και οι δύο κατασκευαστές τσιμέντου έχουν εξαγοράσει μικρότερους ανταγωνιστές σε έναν έντονο αγώνα για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης: Επανακυκλοφορία της μπίρας «Πειραϊκή» – Συνεχής ανάπτυξη και επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα

Oι Ελληνες στρέφουν την πλάτη στα νησιά – Διαλέγουν ηπειρωτική Ελλάδα και εξωτερικό για διακοπές

Η ηλιακή ενέργεια κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη τον Ιούνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα