Θα δοθεί το «σωσίβιο» για τη διάσωση της Βαράγκης με τον Μάριο Κυριάκου στο ρόλο του «Λευκού Ιππότη»; Θα μπορέσει, δηλαδή, η ιστορική εταιρεία επίπλων να προσθέσει και άλλες σελίδες στην ιστορία των 121 ετών που έχει γράψει μέχρι τώρα;

Η απάντηση σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα αναμένεται να κριθεί σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο βαθμό βέβαια που η συζήτηση η οποία αναβλήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου λόγω της πανδημίας, -και ενώ προηγήθηκε η απόρριψη της πρώτης συμφωνίας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών-, όντως πραγματοποιηθεί.

Ασφαλώς, η τελική απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί το λιγότερο σε τρεις μήνες, ενώ έχει ήδη παραταθεί η προσωρινή διαταγή για την αναστολή κάθε ατομικής δίωξης και μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα χρονικά περιθώρια για την Βαράγκης έχουν στενέψει δραματικά…

Το «σήριαλ», οι Άραβες και ο Κυριάκου

Η τύχη της, άλλωστε, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή επιχειρηματικά «σήριαλ». Με αγωνίες, αλλά και ανατροπές μέχρι και για την ταυτότητα των επίδοξων στρατηγικών επενδυτών. Έτσι, αντί των Aράβων που πολλοί περίμεναν, την «επόμενη μέρα» εγγυάται ο Μάριος Κυριάκου, ο άνθρωπος που είχε ταυτιστεί επί σειρά ετών με την παρουσία της KPMG στην Eλλάδα και την Kύπρο και πέρυσι αποχώρησε από τη θέση του Senior Partner λόγω συνταξιοδότησης.

Eίναι εκείνος που βρίσκεται πίσω από την κυπριακή Vericon Professional Services Ltd, δηλαδή την εταιρεία που ελέγχει το σύνολο των μετοχών της συσταθείσας τον Ιούνιο του 2019 Varangis Furniture & Interiors A.E, δηλαδή τη «διάδοχο» της Βαράγκης. O Kυριάκου αποφάσισε να αλλάξει ρόλο και να περάσει από εκείνον του συμβούλου σε αυτόν του επενδυτή, έχοντας στο πλευρό του το γιο του Ουράνιο (Ryan) που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Varangis Furniture & Interiors.

Ο ρόλος του Δημήτρη Βαράγκη

Ο Δημήτρης Βαράγκης, από την πλευρά του, κουβαλάει όλα τα τελευταία χρόνια το βάρος όχι μόνο των χρεών αλλά και της ιστορίας της οικογενειακής επιχείρησης. Αυτήν που όταν αναλάμβανε τα ηνία σε ηλικία 40 ετών είχε χαρακτηρίσει «εφαλτήριο για να εξελιχθούν οι ιδέες μιας εποχής». Ο ίδιος σε δημιουργικό επίπεδο πιστώνεται τη συνέχιση της παράδοσης της εταιρείας, μέσα από το δικό του στίγμα, αλλά και την αποφασιστική επέκταση εκτός συνόρων που λειτούργησε σωτήρια τις δύσκολες ώρες, αλλά αποτελεί και το εφαλτήριο ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει και στο μέλλον, με την προϋπόθεση έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Έστω και αν το διάδοχο σχήμα δεν θα έχει πλέον καμία μετοχική σχέση με την οικογένεια Βαράγκη, πέραν του συμβολικού 0,01% και της συμμετοχής του Δ. Βαράγκη στο Δ.Σ. της Varangis Furniture & Interiors.
Όσο για το περίφημο σλόγκαν «δια χειρός», που όταν αναλάμβανε το τιμόνι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε χαρακτηρίσει ως «απάντηση της ποιότητας στις άβολες υπερβολές, που η μόδα και ο μιμητισμός των καιρών επιχειρούν να επιβάλουν», και αυτό θα εξακολουθήσει, αλλά…«δια χειρών άλλων».

Το καταλυτικό «χτύπημα» της κρίσης

Μια «γεύση» για το πώς έφτασε αυτή η εταιρεία-«συνώνυμο» του ποιοτικού επίπλου ένα βήμα πριν το γκρεμό, δίνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών. Αρκεί να αναφερθεί ότι πριν την έλευση της οικονομικής κρίσης, το 2008, έκανε τζίρο 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, το 2013 είχε καταρρεύσει στις 798.216 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη συμφωνία εξυγίανσης, η αγορά άλλαξε με την είσοδο των μεγάλων ξένων αλυσίδων που λάνσαραν έπιπλα μαζικού σχεδιασμού σε φτηνές τιμές. Έτσι, κατά τη διάρκεια της κρίσης έκλεισε περίπου το 30% των επιχειρήσεων επίπλου και η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε κατά 69%.

Στη συνέχεια, για τη Βαράγκης, λόγω του ανοίγματος στις αγορές της Μ. Ανατολής υπήρξε μια ανάκαμψη με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται το 2017 στα 4,11 εκατ. ευρώ και το 2018 στα 3,85 εκατ. ευρώ. Το 2019 όμως, οι πωλήσεις σχεδόν εκμηδενίστηκαν, καταγράφοντας μείωση κατά 90% και περιορίστηκαν στις 357.504 ευρώ, λόγω έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας εκτέλεσης μέρους των παραγγελιών. Στο 9μηνο του 2020 ο τζίρος ήταν μόλις 201.115 ευρώ, τα δάνεια και οι άλλες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 21,35 εκατ., και τα ίδια κεφάλαια αρνητικά (-17,1 εκατ.).

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο διάσωσης

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, η Alpha Bank (με δάνεια 11,68 εκατ.) και η Vericon Professional Services του Κυριάκου που έχει δώσει 1,4 εκατ. ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να παραμείνει σε λειτουργία η επιχείρηση, εκπροσωπούν το 61,1% του συνόλου των πιστωτών.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταβίβαση του 97% του ενεργητικού της εταιρείας προς τη Varangis Furniture & Interiors και συγκεκριμένα της μονάδας παραγωγής στο Σχηματάρι με όλα του τα προσαρτήματα, το μεγαλύτερο μέρος μηχανολογικού εξοπλισμού και των αποθεμάτων, πάγια, απαιτήσεις και χρηματικά διαθέσιμα καθώς και τις συμμετοχές της στις θυγατρικές της Varangis Turnkey Interior Projects LLC στα Η.Α.Ε. και Schemata Interiors and Trading WLL στο Κατάρ.

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μεταβιβαστεί η επιχείρηση ως σύνολο και να παραμείνει «ενιαία και ακέραια ώστε να διατηρηθεί η εμπορική και οικονομική αξία της». Έτσι, τυχόν πλειστηριασμός του εργοστασίου ή των μηχανημάτων και άλλων ακινήτων αποτελεί λόγο καταγγελίας της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής από πιστωτές, αλλά έχουν παγώσει λόγω της προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Το ενεργητικό θα μεταβιβαστεί έναντι τιμήματος ποσού εφάπαξ 2,6 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί στην πλειονότητά του προς την Alpha Bank προς μερική εξόφληση των απαιτήσεών της. Επίσης η νέα εταιρεία θα αναλάβει μέρος (15,1%) των υποχρεώσεων, ύψους 3,25 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 18,25 εκατ. (84,9%) των υποχρεώσεων δεν μεταβιβάζονται και ικανοποιούνται ή διαγράφονται.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Alpha Bank έχει συμφωνήσει να διαγράψει το 68,7% των απαιτήσεών της και θα εισπράξει περάν του τιμήματος (2,5 εκατ.), το 28% του τιμήματος (994.000 ευρώ) για τη μεταβίβαση στη νέα εταιρεία του ακινήτου στη Λ. Κηφισίας καθώς και 160.000 ευρώ από τη μεταβίβαση των κατοικιών του Δ. Βαράγκη στην Πάρο και τη Μακρυνίτσα.

Οι απαιτήσεις των ανέγγυων πιστωτών θα διαγραφούν σε ποσοστό 97% και θα πληρωθεί μόνο το 3% τοις μετρητοίς από το τίμημα της μεταβίβασης. Επίσης διαγράφονται απαιτήσεις 2,73 εκατ. του Δ. Βαράγκη και του Ν. Σωσσίδη.
Οι ουσιώδεις πιστωτές (προμηθευτές) θα εξοφληθούν άμεσα, ενώ όσον αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία η νέα εταιρεία θα πληρώσει το 100% του κεφαλαίου (1,7 εκατ.) σε 240 μηνιαίες δόσεις, και θα διαγραφούν τόκοι και προσαυξήσεις.

Οι στόχοι του business plan και το αραβικό «φιλέτο»

Εάν εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης, -που είναι «δια χειρός» της δικηγορικής εταιρείας Ποταμίτης-Βεκρής-, τότε η «νέα Βαράγκης» θα είναι βιώσιμη. Ο Μ. Κυριάκου προτίθεται, κατά πληροφορίες, να βάλει ακόμη περί τα 8-10 εκατ. ευρώ για την επίτευξη των στόχων του business plan που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Επέκταση στις αγορές της Μ. Ανατολής (Αμπου Ντάμπι, Κατάρ) και ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε μεγάλους διαγωνισμούς και έργα
  • Διεύρυνση της γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών, με πυλώνα την ανάληψη μεγάλων έργων διαμόρφωσης και επίπλωσης εσωτερικών χώρων
  • Πλήρη αξιοποίηση της μονάδας στο Σχηματάρι και βελτίωση του περιθωρίου κέρδους
  • Διατήρηση του καταστήματος λιανικής στη Λ. Κηφισίας και του σήματος «Δια χειρός Βαράγκη».

Επί της ουσίας, η «νέα» Varangis Furniture & Interiors ποντάρει κατά προτεραιότητα στις αραβικές αγορές και κυρίως στο Κατάρ, όπου ήδη έχει μεγάλα συμβόλαια για εσωτερική διακόσμηση δύο πύργων και στο Άμπου Ντάμπι, όπου το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για νέα projects. Το focus στον Κόλπο είναι απολύτως εύλογο, δεδομένου ότι η δαπάνη για έπιπλα στο Κατάρ και τα ΗΑΕ από 3,4 δις δολ. που ήταν το 2015, έφτασε τα 4,3 δις δολ. το 2020, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4,6 δις με αυξητική τάση προς τα 4,9 δις το 2022 και τα 5,1 δις το 2023…

Η δε συμμετοχή του Δ. Βαράγκη στη νέα εταιρεία, πέρα από την προσφορά του σε επίπεδο εμπειρίας, αναγνωρισιμότητας και τεχνογνωσίας, έχει στόχο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στη Μ. Ανατολή, όπου οι προσωπικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο για το παρόν (τα εν εξελίξει έργα) και το μέλλον…

Η διαδρομή που ξεκίνησε το 1900

Η αφετηρία αυτής της μοναδικής διαδρομής της Βαράγκης βρίσκεται στο 1900, όταν ο Ναξιώτης απόφοιτος της Διπλαρείου Θ. Βαράγκης ανοίγει, με τον Δ. Αθηναίο ένα μικρό εργαστήρι επίπλων 60 τ.μ. επί των οδών Σόλωνος και Πινακωτών. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω της ποιοτικής δουλειάς και «εκτοξεύθηκε» όταν έγινε προμηθευτής των ανακτόρων. Το 1917, το εργαστήρι έδωσε τη θέση του στο πρώτο εργοστάσιο στον Βοτανικό και πέντε χρόνια μετά, το 1922, μεταφέρθηκε στην Ιερά Οδό. Έκτοτε ξεκίνησε μια θεαματική πορεία με τις δημιουργίες του Βαράγκη να κοσμούν όλα τα μεγάλα σαλόνια της Αθήνας, καθώς και άλλα εμβληματικά σημεία όπως τα ξενοδοχεία Μ. Βρετανία και Κινγκ Τζορτζ, το διαχρονικό στέκι του Ζόναρς κ.α.

Από το 1955 τα ηνία πέρασαν στα χέρια του εγγονού του ιδρυτή, Θεμιστοκλή Βαράγκη, που χάραξε και τη σύγχρονη εξέλιξη της εταιρείας. Με τη δημιουργία του νέου εργοστασίου στην Πεύκη, -το οποίο στη συνέχεια καταστράφηκε από πυρκαγιά-, την ίδρυση της Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, το 1969, αλλά και τα πρώτα βήματα εκτός συνόρων, με το άνοιγμα καταστήματος στο Παρίσι.

Στα χέρια της τέταρτης γενιάς της οικογένειας μέσω του Δημήτρη Βαράγκη, εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι και η εταιρεία συνέχισε να γράφει «ένδοξες σελίδες» εντός και εκτός συνόρων. Όλα αυτά μέχρι να έρθει η κρίση… Ανατρέχοντας κανείς σε αυτή την ιστορική διαδρομή, διαπιστώνει ότι η Βαράγκης έμεινε όρθια ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους, με παγκόσμιους και εμφύλιους πολέμους, εθνικές καταστροφές και κρίσεις στην αγορά. Όπως έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο Δ. Βαράγκης, «η μοναδικότητά της είναι ότι είχε την δυνατότητα να αναβαπτίζεται με νέες αρχές και νέα δεδομένα». Μένει να φανεί εάν αυτό το «αξίωμα» θα επιβεβαιωθεί και τώρα…

Διαβάστε ακόμη:

Η πεντάδα των χωρών με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια – Η θέση της Ελλάδας και ο δείκτης κεφαλαίων

Επίδομα 534: Ποιοι μπορούν να κάνουν δηλώσεις μέχρι 23 Απριλίου

Τηλεργασία: Τι αλλάζει σε ωράριο και κόστος εξοπλισμού – Τι προβλέπεται για κάμερες και δικαίωμα «αποσύνδεσης»