Δυναμικά και συστηματικά σχεδιάζει το μέλλον της, εντός αλλά κι εκτός εθνικών συνόρων, η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ, που συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα ιστορίας στο πεδίο του φαρμάκου. Δίκτυο πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες, δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, νέες επενδύσεις σε φάρμακα αλλά και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους είναι κάποιες από τις στρατηγικές κινήσεις που θα υλοποιήσει ο Ομιλος ΒΙΑΝΕΞ το 2024, έτος-ορόσημο με βαρύ συμβολισμό λόγω της επετείου, αλλά και με ουσιαστικό περιεχόμενο λόγω της στοχοθεσίας του. Και όλα αυτά, κόντρα στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) του φαρμακευτικού κλάδου που αυξάνονται δραματικά, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την υλοποίηση και τον χρόνο ολοκλήρωσης των επενδυτικών προγραμμάτων.

«Ο Ομιλος σχεδίαζε πάντα τη στρατηγική του και τις επενδύσεις του, με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις, τις ανάγκες του συστήματος υγείας και των Ελλήνων ασθενών, την εξωστρέφεια και τις διεθνείς συνεργασίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν περιμέναμε ποτέ ειδικά κίνητρα για να προχωρήσουμε τον σχεδιασμό μας. Ομως, πλέον, το clawback και το πρωτοφανές ύψος του επηρεάζει την υλοποίηση και τον χρόνο ολοκλήρωσης διαφόρων projects. Σε κάθε περίπτωση, το λεγόμενο «επενδυτικό clawback» βοηθά αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Οι υποχρεωτικές επιστροφές πάντα λειτουργούσαν αντιαναπτυξιακά, πλέον λειτουργούν καταστροφικά και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε και διάφορα προβλήματα που πια εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην αγορά, όπως είναι για παράδειγμα οι ελλείψεις ή η περιορισμένη διάθεση φαρμάκων», λέει στο «business stories» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Ο Ομιλος, διαθέτοντας τέσσερα εξειδικευμένα εργοστάσια στη χώρα, καταγράφει κορυφαίες επιδόσεις σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων -παραγωγή, εμπορία, διανομή και εξαγωγή φαρμάκων-, συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες με πολυεθνικούς φαρμακευτικούς οίκους, διευρύνει συνεχώς το portfolio του και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του ελληνικού φαρμάκου, με παρουσία σε περισσότερες από 114 χώρες.

Το 2024 είναι μια χρονιά-ορόσημο για τη ΒΙΑΝΕΞ. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του φαρμακείου της οικογένειας Γιαννακόπουλου στην οδό Πειραιώς, στην Αθήνα, αποτελώντας τον ισχυρό πυρήνα που διαμορφώθηκε στη συνέχεια από τον ιδρυτή της, Παύλο Γιαννακόπουλο και την εξέλιξή του στη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της χώρας.

«Για να σηματοδοτήσουμε τη μεγάλη αυτή επέτειο, σχεδιάζουμε ειδικές εκδηλώσεις. Επίσης, και τη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε να επενδύουμε συνολικά, όχι μόνο στον χώρο του φαρμάκου, αλλά και σε παρεμφερείς κλάδους. Μέσα στο 2024 θα ανοίξουμε γραφεία του Ομίλου σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της γεωγραφικής μας επέκτασης», λέει ο κ. Γιαννακόπουλος, εκφράζοντας τη δεύτερη γενιά της οικογένειας πλέον στο τιμόνι του Ομίλου. Στο ερώτημα τι περιλαμβάνει το μακροχρόνιο πλάνο της ΒΙΑΝΕΞ, ο επικεφαλής της επικεντρώνεται σε έναν στόχο: «H ΒΙΑΝΕΞ να συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα και, ιδανικά, ακόμα και στα Βαλκάνια», όπως λέει, προσθέτοντας όμως ως κρίσιμους παράγοντες που θα επηρεάσουν όλη τη φαρμακοβιομηχανία, συνεπώς και τη ΒΙΑΝΕΞ, τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), τόσο στην υγεία όσο και στον τομέα του φαρμάκου.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει επιτυχώς προκλήσεις και εμπόδια που πολλές φορές υψώνονται εντός συνόρων. «Αντί να έχουμε μια συνεκτική πολιτική φαρμάκου, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και δεν θα βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, συνεχίζουμε να διατηρούμε πολλές από τις μνημονιακές πολιτικές, που ήρθαν σε μια άλλη ιστορική στιγμή να απαντήσουν σε άλλα προβλήματα. Να θυμίσω ότι πίσω στο 2010, ο στόχος ήταν ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι κυβερνήσεις νομοθέτησαν ό,τι αντίμετρο μάζεψαν οι «εταίροι» από κάθε χώρα της Ευρώπης και μας τα σέρβιραν όλα μαζί. Αποτέλεσμα είναι μια φαρμακευτική δαπάνη που είναι σαφές ότι δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών της χώρας. Αποτέλεσμα, επίσης, είναι ότι δεκατρία χρόνια μετά υφιστάμεθα clawback, σε μια λογική προστίμου, αφού οι επιστροφές φτάνουν στο 60% και 70%. Η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει για τον Ελληνα ασθενή περισσότερα από ό,τι το κράτος. Αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Ο επικεφαλής του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει με έμφαση το πιο «πολύτιμο κεφάλαιό μας», δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό. Η διατήρηση του υψηλού επιπέδου του προσωπικού, που αριθμεί 1.359 άτομα, αποτελεί προτεραιότητα και εκφράζεται με σημαντικό αριθμό προγραμμάτων επιμόρφωσης σε ετήσια βάση. Τέλος, ο Ομιλος υλοποιεί διαχρονικά ένα στρατηγικό πρόγραμμα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας μέσα από συλλογικές προσπάθειες και συνεργασίες, παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες και ενέργειες καθοδηγούμενες από την αρχή «Ποιότητα στην παραγωγή – Φροντίδα για τον άνθρωπο» που έθεσε ο ιδρυτής της.

Διαβάστε ακόμη

Yπερσυγκέντρωση, μη βιώσιμες κοινότητες και ο εκρηκτικός συνδυασμός «γήρανσης και υπεργηρίας» – Οι κρυφές νάρκες του δημογραφικού

Χαμηλές επιδόσεις από τις αμερικανικές τράπεζες – To πλήγμα από τα επιτόκια και την περσινή κρίση

Χούθι: Τι περιλαμβάνει το οπλοστάσιό τους – Από drones μέχρι πυραύλους Κρουζ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ