Η ιστορία του Βιργκίλιο Μπέντο δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες από τον κόσμο της τεχνολογίας και της υγείας. Γεννημένος στην Πορτογαλία και με διδακτορικό στην ηλεκτρολογική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Άβεϊρο, βρέθηκε πριν από μια δεκαετία να προσπαθεί να λύσει ένα οικογενειακό πρόβλημα: την αργή και επώδυνη αποκατάσταση του αδελφού του μετά από τροχαίο. Από εκεί γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της Sword Health, μια ιδέα που εξελίχθηκε σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ψηφιακής υγείας στον κόσμο — σήμερα αποτιμάται στα 4 δισ. δολάρια, έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και δηλώνει ανερυθρίαστα ότι θέλει να γίνει μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων.

Και όμως, ο ίδιος – 41 ετών σήμερα – δεν βιάζεται καθόλου να δει την εταιρεία του στο ταμπλό. Αντιθέτως, χαρακτηρίζει την είσοδο στο χρηματιστήριο ως «βαρετή». «Το να τρέχω μια εισηγμένη ακούγεται τρομερά βαρετό», είπε πρόσφατα. «Θέλουμε να χτίσουμε μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων που θα αλλάξει πραγματικά την υγεία σε όλο τον κόσμο». Για τον Μπέντο, η IPO δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι κάτι που μπορεί να περιμένει — ιδιαίτερα όταν έχει μπροστά του έναν μαραθώνιο δοκιμών για την υγεία του αύριο. Και αυτός, όπως ο ίδιος δηλώνει, δεν βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά στην Αθήνα.

Πρώτη πίστα δοκιμών η Αθήνα

Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, στην Αθήνα και παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βιργκίλιο Μπέντο παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που θα ενταχθεί στο ΕΣΥ. Πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2026 και θα αναλαμβάνει δύο κρίσιμες λειτουργίες: τη διεκπεραίωση ραντεβού μέσω της γραμμής 1566 και τη διατύπωση ιατρικών συμβουλών βάσει συμπτωμάτων.

Ο υπουργός έσπευσε να διασκεδάσει αντιδράσεις και πανικό, διευκρινίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη «δεν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς», αλλά θα λειτουργήσει ως εργαλείο αποσυμφόρησης, βελτιώνοντας τη διαχείριση των ασθενών και μειώνοντας την πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Για τη Sword Health, η Ελλάδα γίνεται «πιλότος» της νέας εποχής — με ένα σύστημα υγείας όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει έως και το 80% των περιστατικών, αφήνοντας στους γιατρούς μόνο τις πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Υπουργείο Υγείας

Η IPO μπορεί να περιμένει, καθώς οι κινήσεις του δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ανάπτυξη τεχνολογίας, αλλά με μια ολόκληρη στρατηγική. Είναι απλό: Ο Μπέντο επιλέγει να χτίσει αξία πριν εμφανιστεί στο ταμπλό. Όπως δηλώνει, «αν ήθελα να σηκώσω 200 εκατ. δολάρια, θα μπορούσα να τα σηκώσω τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι το κεφάλαιο – είναι το ταλέντο». Γι’ αυτόν, μια IPO δεν είναι χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά διαδικαστική δέσμευση, κάτι που θα περιόριζε την ελευθερία του να επενδύει επιθετικά σε νέες αγορές, όπως είναι η Ελλάδα. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πραγματική μάχη δεν δίνεται στο χρηματιστήριο. Εχει να κάνει με την πρόσβαση στα καλύτερα μυαλά του πλανήτη.

Υπουργείο Υγείας

Η Sword Health έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα σχεδόν 500 εκατ. δολάρια, με τη στήριξη κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως το Founders Fund (SpaceX, Palantir), το Khosla Ventures και το General Catalyst. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η πρόσβασή του στις ΗΠΑ ήταν καθοριστική: «Η επιτυχία μας εξαρτήθηκε απόλυτα από τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε Αμερικανούς επενδυτές». Η εταiρεία έχει ήδη συγκεντρώσει 500 εκατ. δολάρια από την ημέρα της ίδρυσής της από Αμερικανούς επενδυτές..

«AI-first»

Τι είναι όμως η Sword Health; Σίγουρα δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα τηλε-αποκατάστασης. Είναι ένα μοντέλο όπου ο ασθενής μπορεί να κάνει φυσικοθεραπεία από το σπίτι, με κλινική ακρίβεια και AI θεραπευτή που παρακολουθεί την πρόοδό του σε πραγματικό χρόνο. Στόχος του Μπέντο είναι η μετάβαση από το «human-first» στο «AI-first» σύστημα υγείας, όπου τα μηχανήματα θα αναλαμβάνουν την πλειονότητα των περιστατικών και ο άνθρωπος τα δύσκολα.

Όλα ξεκινούν από μια προσωπική ιστορία: την αποκατάσταση του αδελφού του. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα πως η τεχνολογία μπορεί να παίξει ρόλο στην ανθρώπινη ανάρρωση — όχι ως αντικαταστάτης, αλλά ως «επιταχυντής». Η φιλοδοξία του σήμερα είναι η ίδια, απλώς με παγκόσμια κλίμακα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, διανύουμε τη χρυσή εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία.

Το ερώτημα είναι πλέον απλό: θα γίνει η Αθήνα η Silicon Valley της υγείας; Προφανώς, για να την επιλέξει, ο Βιργκίλιο Μπέντο πιστεύει πως μπορεί — και το υπόσχεται όχι από τα κεντρικά της εταιρείας στο Μανχάταν, αλλά από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Για την ώρα, η Wall Street μπορεί να περιμένει.

Διαβάστε ακόμη

Το RRF κλείνει τον κύκλο του: Πώς η Άμυνα γίνεται ο νέος μοχλός πιστωτικής επέκτασης

Ρύθμιση χρεών με ψηφιακό εξωδικαστικό μηχανισμό – Τα οφέλη

Πώς οι Τραμπ έχασαν $1 δισ. από το πρόσφατο sell-off των κρυπτονομισμάτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα