search icon

Ελλάδα

Nέο πολεοδομικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει – Διαβάστε το ολόκληρο στο newmoney

Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση κάτω από τα 4 στρέμματα - Μεταβατικό στάδιο 2 ετών για να δομηθούν μικρότερα οικόπεδα και επαρκής χρόνος για να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες – Έρχεται γιγαντιαίο πρόγραμμα πολεοδομικών μελετών συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ

Ðïëõêáôïéêßåò óôçí ÁèÞíá. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Την κατάργηση της δόμησης σε οικόπεδα κάτω από τα 4 στρέμματα, προβλέπει το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.

Η μεγάλη τομή στον τομέα της ιδιοκτησίας και των ακινήτων προβλέπει μεταβατικό στάδιο δύο ετών ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, για όσους διαθέτουν μικρότερα οικόπεδα που με το ισχύον καθεστώς δόμησης μπορούσαν να χτιστούν.

Πρόκειται για γήπεδα επιφάνειας 750 μ. 1200 τ.μ και 2.000 τ.μ για τα οποία το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την κατάργηση της δόμησης σε μία διετία.

Το ΥΠΕΝ αποφάσισε να παγώσει το χρόνο στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (δασαρχείο, αρχαιολογία), περίοδος, για την οποία δεν θα υπολογίζεται ο χρόνος των καθυστερήσεων. Η ισχύς της άδειας θα είναι για 4 έτη με δυνατότητα αναθεώρησης, επεκτείνοντας την περίοδο στα 6 χρόνια.

Για όσους πολίτες δεν προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, θα μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα να χτίζουν με βάση τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικών μελετών, το οποίο αφορά 500 τοπικά πολεοδομικά σχέδια ύψους 200 εκ. ευρώ που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η νομοθετική ρύθμιση, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, προβλέπει επίσης ειδικές διατάξεις για τα μεγάλα αυθαίρετα (κατηγορία 5), δίνοντας την δυνατότητα σε ορισμένες μόνο κατηγορίες ακινήτων, να μπορούν να νομιμοποιήσουν πολεοδομικές παραβάσεις, για τις οποίες η περίοδος τακτοποίησης έχει παρέλθει.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ακίνητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ακίνητα από απαλλοτριώσεις, ακίνητα της ΕΤΑΔ κ.α. Επίσης θεσμοθετούνται τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους του κτηματολογίου, τα οποία θα ενεργοποιηθούν με σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός 6 μηνών ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος συμμόρφωσης στους ιδιοκτήτες.

Ας δούμε ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές της νομοθετικής ρύθμισης:

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση για το περιβάλλον, για την ιδιοκτησία, για την ανάπτυξη.

Επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κακοδαιμονίες πολλών ετών. Απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης για να το κάνουμε φιλικότερο στις επενδύσεις. Δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ενεργοποιούμε τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, θέτοντας όμως στέρεες βάσεις, καθώς στηριζόμαστε στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και με αυτό τον τρόπο απαντούμε σε ένα χρόνιο αίτημα, ιδίως των ιδιοκτητών διατηρητέων. Εκσυγχρονίζουμε το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και επιταχύνουμε την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες.

Απαλλάσσουμε από την ομηρία των «αιώνιων» ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πολλούς ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα. Δίνουμε μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, αλλά εκσυγχρονίζουμε παράλληλα όλες τις διατάξεις για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία διότι θέλουμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις.

Παράλληλα αντιμετωπίζουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, το μεγάλο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Προχωρούμε μετρημένα, χωρίς να αιφνιδιάζουμε τους ιδιοκτήτες, αλλά και αποφασιστικά, καθώς η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Βασικό μας εργαλείο είναι η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία θα οριστεί ειδικός συντονιστής.

Σήμερα η Ελλάδα καλύπτεται από Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μόνο στο 20% της επικράτειάς της. Με το δικό μας φιλόδοξο σχέδιο, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όλη η Ελλάδα θα έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέχρι το 2028 και πάντως μέχρι το 2023 θα έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όλες οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Με τις ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αξιοποιούν την περιουσία τους, αλλά με κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Και η προστασία του περιβάλλοντος αυξάνει τελικά την αξία της ιδιοκτησίας».

Exit mobile version