search icon

Ελλάδα

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην περιοχή της Αταλάντης

Λέκκας στον ΘΕΜΑ 104,6: Ο σεισμός σημειώθηκε σε ευαίσθητη περιοχή 

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Αταλάντης του νομού Φθιώτιδας κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου στις 00:54, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο εξ ονόματος των φορέων συγκρότησης του Δικτύου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δεν δίνονται στοιχεία για το εστιακό βάθος του σεισμού, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν σε απόσταση 102 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τη δόνηση των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ως έναν σεισμό που σημειώθηκε «σε ευαίσθητη περιοχή».

Όπως εξήγησεο σεισμός σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου «που είναι μια τεκτονική τάφρος καθώς περιλαμβάνει τα ρήγματα της Αταλάντης, των Καμένων Βούρλων και του Σπερχείου».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «από το από το ρήγμα αυτό καθ’ αυτό της Αταλάντης δεν κινδυνεύουμε γιατί έχουμε βρει ότι η περίοδος επανάληψης ενός μεγάλου σεισμού είναι 700 χρόνια και ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός είχε γίνει στην περιοχή το 1896 και ήταν 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας ζημιές».

«Όμως υπάρχουν τα άλλα ρήγματα των Καμένων Βούρλων και του Σπερχείοιυ για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία για τον ρυθμό επανάληψης» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΟΑΣΠ έχει την περιοχή υπο επιτήρηση «και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Exit mobile version