search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

EDPR: Πορτογαλική απόβαση με έργα ΑΠΕ 500 έως 600 MW έως το 2025

Οι συμφωνίες με ΔΕΗΑΝ και Ελλάκτωρ και οι στρατηγικοί στόχοι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-Επενδύσεις μισού δις. σχεδιάζει η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 26 αγορές

Ένα επενδυτικό σχέδιο 500 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2025 προγραμματίζεται η EDPR, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο πορτογαλικός κολοσσός των ΑΠΕ με ένα διεθνές χαρτοφυλάκιο έργων δυναμικότητας 17 GW σε λειτουργία ή κατασκευή, αναδεικνύεται σε ένα υπερδραστήριο πολυεθνικό όμιλο και στην χώρα μας, ο οποίος δρομολογεί την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 500 έως 600 MW σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ελλάδας Damian Rodríguez Prado.

Στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο δεν περιλαμβάνονται τα υπεράκτια αιολικά, μία τεχνολογία που η EDPR έχει αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία μέσω της Ocean Winds (κοινής εταιρείας με την γαλλική Engie), η οποία έχει ανακοινώσει συμμαχία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι Πορτογάλοι έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενώ πριν δύο χρόνια (λίγο πριν τις μετοχικές αλλαγές) είχε ανακοινωθεί η σύμπραξη και με τον όμιλο Ελλάκτωρ.

Χθες, τα στελέχη της εταιρείας μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισαν πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του ΕΣΕΚ για νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών 3 GW μέχρι το 2025. Όμως τόνισαν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις νέες δημοπρασίες για τις ΑΠΕ και πλαφόν ανά τεχνολογία (π.χ. αιολικά ή φωτοβολταϊκά). Επιπλέον ανέφεραν την ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας που προωθεί με σχέδιο νόμου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ βελτιώσεις ζήτησαν στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στις καθυστερήσεις στην εκδίκαση προσφυγών, αλλά και στη σύνδεση των μονάδων με το δίκτυο.

Η διοίκηση της πορτογαλικής εταιρείας ανέφερε ότι εκτός από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αναζητούνται επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της αποθήκευσης αλλά και του υδρογόνου. Παράλληλα, η εταιρεία τελεί εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά, του οποίου τις τελευταίες πινελιές βάζει το ΥΠΕΝ.

Η EDPR σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό της στην Ελλάδα και από 29 άτομα σήμερα να ανέλθει στα 50 μέχρι το 2025. Η μητρική εταιρεία για τη περίοδο 2021-2025 σκοπεύει να επενδύσει 19 δισ. ευρώ. Το 54% θα κατευθυνθεί προς τα επίγεια αιολικά πάρκα, το 3% στα θαλάσσια και το 41% στα φωτοβολταϊκά.

Η EDPR διαθέτει σήμερα παρουσία σε 26 αγορές.

Exit mobile version