Για δεύτερη φορά μέσα στον Απρίλιο, αλλά και γενικότερα στην ελληνική ενεργειακή αγορά, καταγράφονται αρνητικές τιμές στην χονδρεμπορική του ρεύματος.

Πρόκειται μάλιστα για ρεκόρ χαμηλής τιμής καθώς έχει διολισθήσει για σήμερα στα επίπεδα των 26,5 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή επίπεδα που έχουμε να δούμε από… εποχές μακρινές και χαμένες στο βάθος του χρόνου…

Αντίστοιχα για σήμερα καταγράφεται και ρεκόρ αρνητικής τιμής, το οποίο για πρώτη φορά παρατηρήθηκε στην εγχώρια αγορά στις αρχές Απριλίου.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή, 28 Απριλίου, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 26,53 ευρώ/MWh, με μείωση κατά 56,28% σε σχέση με χθες Σάββατο που ήταν στα 60,69 ευρώ/MWh. Ωστόσο και χθες η τιμή ήταν μειωμένη κατά 26,89% σε σχέση με την Παρασκευή που βρισκόταν στα 83 ευρώ/MWh.

 

Ενδεικτικό της γενικότερης νευρικότητας και μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, είναι το γεγονός ότι στην αρχή της εβδομάδας η τιμή ξεκίνησε με ένα ισχυρό ανοδικό «σοκ» κατά 60,77%, στα 86,21 ευρώ/MWh, για να ακολουθήσει την επομένη 23 Απριλίου μια ακόμη αύξηση κατά΄14,26%, φτάνοντας στα 98,50 ευρώ/MWh. Έτσι μέσα σε πέντε μέρες η τιμή υποχώρησε κατά 72 ευρώ.

Τα ρεκόρ για σήμερα

Ασφαλώς με δεδομένη την πτώση της κατανάλωσης από την περασμένη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για σήμερα η τιμή είναι στα 26,53 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη να είναι αρνητική στα -1,02 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 90,43 ευρώ/MWh.

Το ένα ρεκόρ αφορά λοιπόν την αρνητική τιμή σε σχέση με τις προηγούμενες δύο φάσεις που σημειώθηκε (εντός του Απριλίου) και το δεύτερο τη διάρκειά της καθώς από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι αρνητικές τιμές διήρκεσαν για 10 ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε φυσικά η απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι για σήμερα Κυριακή οι ΑΠΕ κατέχουν την πρώτη θέση με ποσοστό 61,4%, ενώ ακολουθούν σε…τεράστια απόσταση οι εισαγωγές με ποσοστό 18,41%. Το φυσικό αέριο έρχεται τρίτο με μόλις 13,77% και έπονται τα υδροηλεκτρικά με 3,99% και λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή (0,13%).

Όλο αυτό το…ειδυλλιακό από πλευράς τιμών σκηνικό αφορά βέβαια μόνο το «σήμερα», καθώς από αύριο επανερχόμαστε στην κανονικότητα, έστω με τις ιδιαιτερότητες και τις αργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Έτσι αναμένεται οι τιμές να μπουν σε ανοδική τροχιά, ενώ είναι άγνωστο πότε θα ξαναδούμε τα επίπεδα των 26,5 ευρώ/MWh.

Το φυσικό αέριο στο TTF

Την ίδια στιγμή πάντως, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να παραμένει πέριξ των 30 ευρώ. Με βάση την τελευταία εικόνα της περασμένης Παρασκευής, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Μαΐο έκλεισαν στα 29,35 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 1,6%.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται Talent Visa και Tech Visa – Στόχος ένας πόλος καινοτομίας στην Ελλάδα

Δημήτρης Ανδριόπουλος: «Στόχος η DIMAND να συμβάλλει στην αλλαγή της πόλης» (pic)

Έλεγχοι κάθε μήνα για 500.000 ανασφάλιστα οχήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ