search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ελληνικό: Θεμελιώνεται το κτίριο πολλαπλών χρήσεων και γίνεται πύλη εισόδου για το μεγάλο πρότζεκτ (pics)

Μεταξύ του οικιστικού Πύργου και του Εμπορικού Κέντρου στον μητροπολιτικό πόλο Αγίου Κοσμά, θα ανεγερθεί ένα διώροφο κτίριο με πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Όλο και πιο βαθιά μπαίνει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Ελληνικού, ενός πρότζεκτ διεθνών προδιαγραφών που φιλοδοξεί να μετασχηματίσει τα νότια προάστια του λεκανοπεδίου, σε ένα αστικό και εμπορικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών.

Μετά το σχέδιο νόμο για τη διανομή του ακινήτου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Bουλή και καθορίζονται οι περιοχές πλήρους κυριότητας του επενδυτή και απλής χρήσης, χθες στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έπεσαν οι υπογραφές και για το πρώτο κτίριο του γιγαντιαίου επενδυτικού σχεδίου.

Το Hellinikon Sales Center, όπως ονομάζεται θα ανεγερθεί ανάμεσα στον οικιστικό Πύργο Marina Residential Tower στα βόρεια του Ελληνικού και στο Εμπορικό Κέντρου Marina Mall στα νότια.

Το νέο κτήριο πολλαπλών χρήσεων, επιφάνειας 840 τ.μ θα μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό χώρο που θα προορίζεται για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού μέσω διαδραστικών μέσων (virtual reality room), ειδικά διαμορφωμένων χώρων διαλέξεων και παρουσιάσεων, δημόσιων χώρων συνάθροισης κοινού, έχοντας παράλληλα και σημείο εμπορικής πώλησης.

«Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός «διάφανου στεγάστρου» σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κτίριο που τοποθετεί τις βασικές του λειτουργίες σε ένα επίπεδο το οποίο αιωρείται κάτω από τη σκιά του μεταλλικού στεγάστρου».

Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά το κτίριο και τις συνοδές εμπορικές χρήσεις, τους χώρους συνάθροισης κοινού και τις άλλες δραστηριότητες.

Όπως μάλιστα έσπευσε χθες να δηλώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Hellinikon Sales Center είναι το πρώτο κτίριο που υλοποιείται στο πλαίσιο της «Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».

«Με την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης, γίνεται και τεχνικά το απαραίτητο βήμα ώστε ο κτιριακός σχεδιασμός του project να μετουσιωθεί σε πράξη», αναφέρει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς.

«Το Hellinikon Sales Center ως Πύλη Εισόδου θέασης σε όλο το έργο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου αποτελεί την Πύλη Εισόδου υλοποίησης του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου για τη χώρα, με διεθνή εμβέλεια, υπερτοπική αξία και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την απασχόληση».

Η ανέγερσή του θα πραγματοποιηθεί εντός της Ζώνης Ανάπτυξης «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» συνολικού εμβαδού 334.854,75 τ.μ. του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία αποτελεί τμήμα του παραλιακού του μετώπου στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως κάποτε ο Ανατολικός Αερολιμένας αποτελούσε την «Πύλη Εισόδου» στην Ελλάδα για τον επισκέπτη, έτσι και τώρα το Sales Center φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μία νέα σύγχρονη «Πύλη Εισόδου» εισάγοντας τον επισκέπτη, μέσω της οπτικής επαφής, στο Project της Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Για τον λόγο αυτό, καθώς και για την επίτευξη απρόσκοπτης θέας όλου του παραλιακού μετώπου έως τον Πειραιά, δημιουργείται ένα διώροφο κτίριο, το οποίο με τη σειρά του εδράζεται σε ένα υπερυψωμένο κρηπίδωμα περίπου 1.5 μέτρου πάνω από το επίπεδο της υφιστάμενης στάθμης.

Άξιος προσοχής είναι και ο περιβάλλοντας χώρος. Με βάση το σχεδιασμό, η επιλογή των υλικών και των φυτεύσεων γίνεται με στόχο το έργο να αποκτήσει χαρακτήρα φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον και να μειωθεί στο ελάχιστο το οικολογικό αποτύπωμα. Αντίστοιχα, η παλέτα φύτευσης αποτελείται από είδη με χαμηλές υδατικές ανάγκες, δοκιμασμένης αντοχής στο μικροκλίμα της περιοχής μελέτης και τις συνθήκες γειτνίασης με τη θάλασσα.

Exit mobile version