search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ηνωμένο Βασίλειο: Ελπίζουν στον… καιρό για την ενεργειακή κρίση

Προβλέπονται θυελλώδεις άνεμοι την επόμενη εβδομάδα που θα βάλουν μπροστά τα αιολικά μειώνοντας την εξάρτηση από το «χρυσό» φυσικό αέριο

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μια αλλαγή του καιρού την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών ανέμων που θα μειώσουν την εξάρτησή του από το ακριβό φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη Δευτέρα, αναμένεται βροχερός, πιο κρύος και το κυριότερο, θυελλώδης, καιρός να σαρώσει όλη τη χώρα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

“Μια αλλαγή στη θέση του jet stream φέρνει αλλαγή στον καιρό την επόμενη εβδομάδα, επιτρέποντας στο ψυχρό μέτωπο που σχετίζεται με ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στον Βόρειο Ατλαντικό να εξαπλωθεί ανατολικά, με υγρές και θυελλώδεις συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Adam Thornhill, μετεωρολόγος στο Met Office.

Οι ταχύτητες του ανέμου ήταν ασυνήθιστα χαμηλές φέτος, αφήνοντας τους στροβίλους των ανεμογεννητριών ακίνητους. Ορισμένες περιοχές αυτό το καλοκαίρι είχαν το χαμηλότερο μέσο ρυθμό εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με το Met Office.

Ο ήρεμος αυτός καιρός δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν φέτος εν μέσω περιορισμένης προσφοράς και αυξανόμενης ζήτησης καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το φυσικό αέριο έχει καλύψει το κενό παραγωγής που άφησαν τα…ακίνητα αιολικά, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η επερχόμενη άνοδος των ταχυτήτων του ανέμου ακολουθεί την αύξηση του θυελλώδους καιρού τις τελευταίες ημέρες που οδήγησε χθες την παραγωγή ενέργειας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Και ενώ ο καιρός την επόμενη εβδομάδα θα μειώσει τις θερμοκρασίες, η αλλαγή δεν θα διαρκέσει. Και τούτο καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να επικρατήσει ζέστη τον Οκτώβριο πάνω από τον μέσο όρο, ανέφερε το Met Office.

Αυτό, όμως, έχει τη θετική πλευρά του. Γιατί ένα θερμότερο από το κανονικό φθινόπωρο, αλλά και χειμώνας, σε συνδυασμό με υψηλές ταχύτητες ανέμου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των Βρετανών καταναλωτών από το αυξημένο κόστος για την καύση ορυκτών καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός της ΔΕΗ, τα παιδιά απ’ την Πάτρα, το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα La vigie 

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις δόσεις από 6 μέχρι και σε… 24

MORE: «Κωδικός απογείωση» για τον νέο βραχίονα της Motor Oil

 

 

 

 

Exit mobile version