Σε ριζική αναβάθμιση του νέου βραχίονα MORE προχωρά ο Όμιλος της Motor Oil, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αποδίδεται στη συγκεκριμένη θυγατρική στρατηγική προτεραιότητα, ενώ υπάρχουν φιλόδοξα πλάνα για το άμεσο μέλλον.

Τούτο συνάγεται, άλλωστε, από τη μέχρι τώρα σύντομη, αλλά εξαιρετικά δυναμική παρουσία του το τελευταίο διάστημα, καθώς από τον μετασχηματισμό της «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» σε Motor Oil Renewable Energy (MORE) έχουν ήδη κλειστεί μεγάλα deals και φαίνεται ότι έπονται ακόμη μεγαλύτερα

Προς αυτή την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης και ισχυροποίησης υπήρξαν -όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney– ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.

Έτσι, από τις 20 Αυγούστου ανέλαβε τα ηνία νέο δεκαμελές (έναντι του μέχρι τότε πενταμελούς) Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη (Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Motor Oil) και μέλη τους Πέτρο Τζαννετάκη (Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου), Γιάννη Κοσμαδάκη (Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου), Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, Μιχαήλ – Ματθαίο Στειακάκη, Γεώργιο Προυσανίδη, Θεοφάνη Βουτσαρά, Νικόλαο Γιαννακάκη, Αναστασία Κασαπάκη και Βασίλειο Βυζηργιαννάκη.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2020 -και πριν το μετασχηματισμό της εταιρείας- κατά 10 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2020 κατά 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος τον Μάιο, μαζί με την απόφαση για μετεξέλιξη της «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» σε Motor Oil Renewable Energy, έγινε γενναία ΑΜΚ ύψους 26 εκατ. ευρώ και στις 16 Ιουλίου ακολούθησε ακόμη μία, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 40.940.000 ευρώ, είναι δε διαιρεμένο σε 409.400 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ της κάθε μιας. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή στις 11 Αυγούστου, «πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 26.000.000 ευρώ καθώς και της υπέρ το άρτιο αξίας ποσού 104.000.000 ευρώ, που αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της μετόχου της 10/05/2021».

Υπενθυμίζεται ότι στη MORE έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες του Ομίλου της Motor Oil που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού και την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή, η παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και το σχεδιαζόμενο FSRU στους Αγίους Θεοδώρους.

Τα deals και οι νέες δραστηριότητες

Στο πλαίσιο αυτό, είναι η MORE που συμμετέχει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50% – 50%) στη νεοσυσταθείσα «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», η οποία θα υλοποιήσει τη μεγάλη επένδυση, ύψους 375 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 877 ΜW, στην Κομοτηνή.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες το newmoney (ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζάννε), η MORE θα αποτελέσει το «όχημα» για την είσοδο του Ομίλου και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικότερα στα ΣΔΙΤ Αττικής και Κ. Μακεδονίας, σε σύμπραξη με τον Όμιλο Άβαξ και την εταιρεία Θαλής. Σχήμα στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η MORE, θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Την ίδια ώρα, ο νέος στρατηγικός βραχίονας της Motor Oil έχει σε πλήρη εξέλιξη το φιλόδοξο πλάνο -μέσω της θυγατρικής Διώρυγα Gas- για την εγκατάσταση πλωτής μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), με δυναμικότητα 2-3 bcm/έτος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται η διενέργεια Market Test το επόμενο διάστημα, η ολοκλήρωση των μελετών (FEED-Front-End-Engineering Design) μέχρι τέλος του έτους και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης στο πρώτο τρίμηνο του 2022, έτσι ώστε το FSRU να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023.

Παράλληλα, σε φάση δυναμικής ανάπτυξης βρίσκονται και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, μέσω απόκτησης και κατασκευής αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με μεσοπρόθεσμο στόχο το πράσινο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να φτάσει σταδιακά το 1GW συνολικής ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση, στους εταιρικούς σκοπούς της MORE περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και εκτός συνόρων, η προμήθεια, πώληση, αγορά, και εν γένει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας μη επικίνδυνων απορριμμάτων, καθώς και η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και η προμήθεια, πώληση, αγορά και εν γένει εμπορία φυσικού αερίου, στην ημεδαπή και αλλοδαπή, σε οποιαδήποτε μορφή (π.χ. υγροποιημένου, συμπιεσμένου ή σε αέρια μορφή), σε οποιαδήποτε κατηγορία πελατών, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου από και προς την ελληνική επικράτεια.

Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η αίτηση που υπέβαλε η MORE στη ΡΑΕ στις 17 Σεπτεμβρίου, για χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός της ΔΕΗ, τα παιδιά απ’ την Πάτρα, το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα La vigie 

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις δόσεις από 6 μέχρι και σε… 24

ΔΕΗ: Από την άτακτη χρεοκοπία στο case study της εξυγίανσης