search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Αλλάζει το πλαίσιο για την προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο

Tροποποίηση της υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση όρων σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αλλά και για σταθμούς αποθήκευσης

Τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου ως προς το θέμα της προτεραιότητας έργων που συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς πρόκειται να φέρει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι και σήκωσε πολύ σκόνη αφού συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από φορείς της αγοράς, το υπουργείο προγραμματίζει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση όρων σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αλλά και για σταθμούς αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική αλλαγή θα αφορά στην ομάδα  Β΄, στην οποία υπάγονται οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για τους οποίους ο παραγωγός έχει συνάψει ή δεσμεύεται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψει διμερή σύμβαση (PPA) αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτή την κατηγορία έχει προσδιοριστεί μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης τα 1.500 MW εγκατεστημένης ισχύος, το οποίο, όμως φαίνεται έχει καλυφθεί από τις αιτήσεις έργων ΑΠΕ που θα προχωρήσουν με διμερείς συμβάσεις.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, η  κατηγοριοποίηση για τη  χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης,  λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από  όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς που βγάζουν εκτός αρκετά έργα.

Μεταξύ των κριτηρίων αυτών είναι η απόσταση μεταξύ μεγάλων έργων από τα σύνορα της χώρας, η υπαγωγή στις στρατηγικές επενδύσεις, οι ζώνες απολιγνιτοποίησης  κ.α. Έτσι, εάν ένα έργο υπάγεται στις αρχικές ομάδες και υποομάδες παίρνει προτεραιότητα η αίτησή του για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ έχει χορηγήσει προσφορές σύνδεσης σε αρκετά έργα της ομάδας Α του νόμου, ωστόσο υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έργα της κατηγορίας Β.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένα τα τιμολόγια της νέας χρονιάς για την αγορά ηλεκτρισμού – Άνοδος 28% στις ταρίφες Ιανουαρίου

Τα γκάλοπ και η άρση ασυλίας, αρχίζει… η πώληση μετοχών στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, τα 200 της Viva και επιστροφή του Σωκράτη με τα 500

Φίλιππος Βρυώνης: Το ματαιωμένο σφυρί και ο… μυστηριώδης νέος ιδιοκτήτης του «στρατηγείου» στο Ρουφ (pics)

 

 

 

 

Exit mobile version