-Χαίρετε, τις δημοσκοπικές τάσεις της περιόδου τις βλέπετε, άλλωστε εμείς σας τα είχαμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα. Θα έχουν ενδιαφέρον και οι έρευνες που θα συμπεριλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες όχι μόνο τα γεγονότα περί την υπόθεση Καϊλή, αλλά και το bonus Μητσοτάκη με το Market Pass. Παρεμπιπτόντως, γι’ αυτό υφίσταται κριτική ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση, αλλά και από διάφορους ξεχασμένους που έκαναν καριέρα με διάφορες βαρύγδουπες μπούρδες σοβαροφάνειας. Αλλά, αναρωτιέμαι, μία κυβέρνηση που βλέπει την κοινωνία να αντιμετωπίζει πενταπλασιασμό της τιμής του ρεύματος και δεκαπλασιασμό του πληθωρισμού μέσα σε λίγους μήνες, τι άλλο μπορεί να κάνει εκτός από το να δίνει «βοήθειες» με επιδόματα; Να… καταργήσεις την πληθωριστική έκρηξη λόγω πολέμου στην Ευρώπη, πάντως, δεν γίνεται.

Άρση ασυλίας

-Το άλλο πολύ ενδιαφέρον θέμα της χθεσινής ημέρας είναι η άρση της ασυλίας του τότε υπουργού Καμμένου που «πέτυχε» η Ντόρα προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πολύ καλή εξέλιξη λέω εγώ και μακάρι αυτό να αποτελεί νομολογία ώστε από εδώ και στο εξής να μην μπορεί ένας υπουργός ή βουλευτής να λασπώσει έναν πολίτη και εκείνος να μη δύναται να αντιδράσει. Επιτέλους, ας την καταργήσουν από μόνοι τους τώρα τα κόμματα.

Η περίπτωση Αβραμόπουλου

-Μου ζητούν διάφοροι αναγνώστες να σχολιάσω την περίπτωση Αβραμόπουλου με το πεντοχίλιαρο που έπαιρνε για τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Ιταλού λάμογα Παντσέρι. Ελάτε, ρε παιδιά, είστε σοβαροί τώρα, δηλαδή πώς νομίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36% δύο φορές το 2015, γιατί τους είχαν για σοφούς και συγκροτημένους πολιτικούς; Κοιτάξτε σε μερικά χρόνια μην το ξαναδούμε το έργο, ακριβώς από τέτοια μικρά ή μεγαλύτερα γεγονότα…

Αρχίζει το ματς με τις τράπεζες

-Και ξεκινώ αμέσως τώρα με τα σοβαρά της αγοράς: Γράφαμε τη Δευτέρα για την αντίστροφη μέτρηση στις τράπεζες που ξεκίνησε και ότι η προετοιμασία που γίνεται μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΤΧΣ “δεν δείχνει πως πηγαίνουμε για το δεύτερο εξάμηνο του 2022”, όπως περιμένει η αγορά. Το Dark Room, κάνοντας χρήση έγκυρων πηγών, είναι σε θέση να διαβεβαιώσει σήμερα πως έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Συγκεκριμένα χθες Τρίτη έκλεισε, δηλαδή συμφωνήθηκε, η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις τράπεζες. Ειδικότερα, το ΤΧΣ έστειλε το τελικό κείμενο στο ΥΠΟΙΚ το οποίο και παρείχε τη σύμφωνη γνώμη του. Τώρα, το σχέδιο θα εγκριθεί από το ΔΣ του ΤΧΣ και αρχές του νέου έτους ξεκινά η αποεπένδυση.

Ποιες εκλογές; Εθνική και Πειραιώς στην αφετηρία

-Επειδή θα αρχίσουμε δημοσιογράφοι, χρηματιστές και λοιπές δυνάμεις να τρέχουμε γύρω γύρω, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι σαν τα άλλα σχέδια, π.χ. του ΤΑΙΠΕΔ, που ορίζουν ότι το Β' τρίμηνο θα γίνει αυτό, το Γ' τρίμηνο το άλλο, κοκ. Θα προχωρήσουν οι δύο επιστολές, δηλαδή του PIF για την Εθνική και του ΙΟΝ για την Πειραιώς, εφόσον φυσικά διατηρούν ακόμη το ενδιαφέρον και πάντα με ανταγωνιστική διαδικασία στο τέλος. Προσοχή, το PIF έχει εκφράσει ενδιαφέρον αλλά δεν έχει καταθέσει προσφορά. Ισχύει η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων (που οσονούπω λήγει) και θα πρέπει να γίνουν νέες επαφές για να οριστούν τα επόμενα βήματα. Ο Ιταλός της ΙΟΝ για την Πειραιώς αντίθετα έχει καταθέσει προσφορά, αλλά έχει ζητήσει μια περίοδο κ.λπ. κ.λπ. Όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία για τις τράπεζες ξεκίνησε -όπως είπαμε τη Δευτέρα ακόμη και πώς θα τρέξουν τα road shows έχει αποφασιστεί- και όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος “δεν ισχύουν αυτά που λέγονται για μετά τις εκλογές. Φυσικά, δεν θα πουλήσουμε μια συμμετοχή εν μέσω εκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία αποεπένδυσης θα περιμένει πρώτα τις εκλογές και μετά θα κινηθεί”.

Τράπεζα Αττικής: Πάμε για την άλλη Τετάρτη

-Και συνεχίζω για τις τράπεζες, με την Αττικής. Ακυρώθηκε λοιπόν η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας που θα αποφάσιζε για τα NPLs. To Συμβούλιο μεταφέρθηκε για την άλλη Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, γιατί δεν ήταν έτοιμο το πλάνο εξυγίανσης, κι εδώ που τα λέμε πώς να είναι έτοιμο, αφού θα ξεκινούσε Οκτώβριο και τελικά μπήκε εμπρός τέλος Νοεμβρίου. Κρίσιμη παράμετρος: Η συγκεκριμένη συζήτηση στο ΔΣ δεν αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά επικεντρώνεται στο πώς θα αποαναγνωριστούν τα προβληματικά δάνεια για να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο το NPL/Ratio της Τράπεζας Αττικής. Θυμηθείτε ότι ο “Ηρακλής” μας τελείωσε.

Δεν χάρηκαν και πολύ στην Τράπεζα Πειραιώς

-Εμπλουτίζεται το δυναμικό της Τράπεζας Αττικής, καθώς ανακοινώθηκε η πρόσληψη τεσσάρων νέων και ικανών στελεχών που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν κρίσιμους τομείς της τράπεζας στην προσπάθεια αναδιάρθρωσής της. Διαβάζοντας τα βιογραφικά των νέων στελεχών της Τράπεζας Αττικής πρόσεξα ότι δυο εξ αυτών εργάζονταν προηγουμένως στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπότε κάτι φήμες που άκουσα προ ημερών, ότι στην οδό Αμερικής δεν χάρηκαν και πολύ που μετακόμισαν τα στελέχη τους, μπορεί και να είναι αλήθεια.

Το χρυσό deal του family office της Μαριάννας Λάτση

-Και περνώ από τις τράπεζες στα deal που τρέχουν στην αγορά. Κυριολεκτικά χρυσό το deal που έκανε το family office της Μαριάννας Λάτση με τη Viva και την πώληση της συμμετοχής που είχε στην JP Morgan. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους: Επένδυσαν στη Viva 6 εκατ. και την περασμένη Παρασκευή εισέπραξαν στον λογαριασμό τους λίγο παραπάνω από 200 εκατομμύρια. Αυτό κι αν είναι τεράστια επιτυχία!

Και First Centier και Μaquarie

-Γύρω στις 15 με 20 Ιανουαρίου θα έχουμε τις ανακοινώσεις για το deal της ΤΕΝΕΡΓ που βαίνει στην ολοκλήρωσή του με ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, αγοραστής δεν θα είναι μόνον το First Centier, αλλά και το Μaquarie, με το πρώτο φυσικά να αποκτά το μεγαλύτερο ποσοστό.

Τι είδε η S&P στη MYTILINEOS και τα επόμενα βήματα

-Λίγο-πολύ είδατε την αναβάθμιση της MYTILINEOS σε ΒΒ από την S&P, και την ερμηνεία που έδωσε για αυτήν. Ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει τα καλά νούμερα και ότι το net debt to ebitda στα τέλη του χρόνου θα είναι στο 1.2x, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι η αναβάθμιση ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του εταιρικού μετασχηματισμού και είναι μια πρώτη αναγνώριση τόσο στο equity story όσο και στο credit. Το σημαντικό στην απόφαση της S&P δεν είναι ότι φέρνει τη MYTILINEOS πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά ότι της δίνει μεγαλύτερο visibility στις αγορές και κυρίως στους διεθνείς επενδυτές. Το θέμα είναι ότι μόλις κατακτήσει ο Μυτιληναίος την επενδυτική βαθμίδα θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Τώρα, αν θα είναι εντός ή εκτός Ελλάδας θα το δούμε τότε.

Ο Σωκράτης επιστρέφει στις business με 500 εκατ. (αλλά χωρίς μέρισμα)

-Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση της πώλησης της Intracom Defense (IDE). Ο επικεφαλής του Ομίλου Σωκράτης Κόκκαλης έλεγε χθες στους μετόχους της εισηγμένης πως σύντομα θα υπάρξουν νεότερα, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την IDE να περνά στον έλεγχο μεγάλης κρατικής εταιρείας από το Ισραήλ, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Το deal πάντως θεωρείται κλεισμένο, με την IDE να αλλάζει χέρια 45 χρόνια από την ίδρυσή της και τα κέρδη από τη συναλλαγή να προικίζουν ακόμη περισσότερο την Intracom Συμμετοχών. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε λόγο για επενδυτική δύναμη πυρός της τάξης των 500 εκατ. ευρώ - μαζί με τη μόχλευση - που θα κατευθυνθούν από τη «νέα» Intracom σε επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο τέλος της γενικής συνέλευσης ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και Καλά Χριστούγεννα, όμως στο σχόλιο μετόχου «και με μέρισμα του χρόνου», απέφυγε να απαντήσει.

Δυο νέα deal για το EOS Capital

-Μπροστά σε δύο νέα deal, ένα στα logistics κι ένα στα τρόφιμα είναι το EOS Capital του Απ. Ταμβακάκη. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και μετά τις γιορτές θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις. Σημειώστε πως ταυτόχρονα ο Ταμβακάκης συζητά και το δεύτερο exit του EOS Capital από παλιά επένδυσή του.

Φούσκωσαν τα πανιά της Attica Συμμετοχών

-Μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, η χρηματιστηριακή αξία του Attica Group «φούσκωσε» κατά 60 εκατ. ευρώ. Χθες, ξεπέρασε τα 351 εκατ. ευρώ, με συναλλαγές μόλις 70 χιλιάδων ευρώ. Όπως παγίως συμβαίνει με όλες τις σημαντικές εταιρικές ανακοινώσεις, οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τώρα, εξετάζουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης για τη συμφωνία Attica Holdings -MIG- ANEK.

Επενδυτική στρατηγική διακοπών

-Τέτοιες μέρες, οι επαγγελματίες δεν αγοράζουν μετοχές. Στριμώχνονται στις αγορές ομολόγων αναζητώντας σίγουρες αποδόσεις οι οποίες μπορεί ακόμη να υπολείπονται του πληθωρισμού, μακροπρόθεσμα όμως προσφέρουν ενδιαφέροντα κέρδη. Συνήθως όταν υπάρχει συνωστισμός, κάποια στιγμή αλλάζει δραματικά το σκηνικό. Το σίγουρο είναι ότι ο πληθωρισμός, από του χρόνου μπορεί να αποκλιμακώνεται και να σβήνει αργά αργά, αλλά θα μας αφήσει κληρονομιά τα υψηλά επιτόκια και την ακρίβεια των τιμών.

Τρία εκατομμύρια ευρώ την ώρα - Ούτε για τσιγάρα δεν φτάνουν

-Ενώ οι Χρηματιστές τσακώνονται με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου μας, για τα remote members του εξωτερικού, στη Λεωφόρο Αθηνών, χθες ο τζίρος κινήθηκε με ρυθμό 3 εκατ. ευρώ την ώρα. Τζίρος ημερών Αυγούστου, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με αυτούς τους τζίρους οι χρηματιστηριακές εταιρείες δεν μπορούν ούτε τους λογαριασμούς ρεύματος να πληρώσουν. Στις επόμενες 7 συνεδριάσεις, μέχρι το τέλος του έτους, λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, εκτός αν προεξοφληθούν πρόωρα οι εξελίξεις της επόμενης χρονιάς.

Το μικρό δωράκι της Κριστίν στον Γιάννη

-Πριν από περίπου 2 χρόνια, τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέσπισε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP). Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ομόλογα αξίας 39 δισ. ευρώ. Τώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα πιστωτικής σύσφιξης (QT), το PEPP δεν συμπεριλαμβάνεται στα ομόλογα που θα αποσυρθούν… Τουλάχιστον για το 2023, τα ομόλογα αυτά θα τιμολογούνται αμέριμνα. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της υπόγειας διαπραγμάτευσης πoυ πάντα προηγείται της λήψης μιας απόφασης, στη Φρανκφούρτη.