search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πράσινο Ταμείο: Πρόσκληση σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα για νέα περιβαλλοντικά έργα

Εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας «Έρευνα και Εφαρμογή» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022» - Μέχρι 20 Μαΐου οι αιτήσεις

Σε μια νέα πρόσκλησή του που αναρτήθηκε χθες το Πράσινο Ταμείο καλεί Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Έρευνα και Εφαρμογή» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ και το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει, ανά έργο, δαπάνες έως του ποσού των 200.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Δικαιούχοι είναι, όπως προαναφέρθηκε, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία δύναται να υποβάλουν πρόταση και σε σύμπραξη με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, διατηρώντας τον συντονιστικό ρόλο (Συντονιστές Δικαιούχοι). Σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς μπορεί να πραγματοποιηθεί, χωρίς όμως οι ιδιωτικοί φορείς να λαμβάνουν επιδότηση από το Πράσινο Ταμείο, με αποκλειστική ευθύνη του Συντονιστή Δικαιούχου.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να συμμετέχει με δύο μόνο προτάσεις ανά Σχολή Πανεπιστημίου ή ανά Ερευνητικό Κέντρο. Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι που δεν έχουν ολοκληρώσει έργα ενταγμένα σε Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο με μία πρόταση.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 20η Μαΐου 2022, ενώ όπως σημειώνεται, η υποβολή γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, με εγγραφή και είσοδο στις ψηφιακές υπηρεσίες (https://prasinotameio.intelliflow.gr/login) από την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (www.prasinotameio.gr).

Για απόκτηση κωδικών και επίλυση προβλημάτων η επικοινωνία γίνεται στα email: support@evolutionprojects.gr και ekolaitis@ikapps.gr.

Τα Θεματικά Πεδία

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η υποστήριξη υλοποίησης ερευνητικών έργων και δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε αντικείμενα που αφορούν τα Θεματικά Πεδία:

1. Φυσικό περιβάλλον και βιοποικιλότητα
2. Κυκλική οικονομία και ρύπανση περιβάλλοντος
3. Μετριασμός και Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή με στόχο τη συμβολή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής και την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την πρόσκληση το Πράσινο Ταμείο θέτει ως στόχο την ενίσχυση της έρευνας στα παραπάνω αντικείμενα και την προώθηση εφαρμογής των αποτελεσμάτων της, μέσω της υποστήριξης της ερευνητικής κοινότητας, τόσο για τη διεξαγωγή έρευνας όσο και για την ανάπτυξη συνεργασιών.

Ειδικότερα, στο πρώτο Θεματικό Πεδίο περιλαμβάνονται αντικείμενα έρευνας όπως:

Στο δεύτερο Θεματικό Πεδίο περιλαμβάνονται αντικείμενα έρευνας όπως:

Στο τρίτο Θεματικό Πεδίο περιλαμβάνονται αντικείμενα έρευνας όπως:

Το χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται ότι τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών από την ημερομηνία ένταξής τους ή, άλλως, από την ημερομηνία που ορίζεται στην εγκεκριμένη πρόταση, με έναρξη το συντομότερο 1/9/2022 και το αργότερο μέχρι 1/1/2023. Τυχόν παράταση έργου, κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος, δεν μπορεί να υπερβεί τους 6 μήνες συνολικά.

Εφόσον με την παρέλευση ενός εξάμηνου από την έναρξη του έργου δεν υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση του και δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης, μετά από εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης και παρακολούθησης θα γίνεται απένταξη από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.

 

Exit mobile version