search icon

Επιχειρήσεις

Οι 20 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε συνεννόηση με τους συμβούλους βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την κατάθεση της νέας πρότασης από τους Αμερικάνους του CVC - Ποιες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι και πως εμπλέκεται η Vivartia

Ζήτημα ημερών – και συγκεκριμένα 20 – είναι η πώληση ή μη της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΝΜ, οι Αμερικανοί κατέθεσαν την νέα πρότασή τους την περασμένη Παρασκευή, με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συμβούλους, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ήτοι:

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕ δεν πρόκειται να χάσει επαφή με τα στελέχη της CVC, αφού υπάρχει και το ζήτημα της Vivartia, με τις πληροφορίες να θέλουν την τράπεζα – όπως, επίσης και την Eurobank – να παραμένει στην αρχική της πρόθεση για πώληση των δανείων, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι η προσφορά του private equity fund για την αγορά του 92% της Vivartia (το υπόλοιπο ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), έναντι 175 εκατ. ευρώ, με, ταυτόχρονη, παροχή ρευστότητας έως 35 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνει δέσμευση για τα δάνεια της εταιρίας, φαίνεται να ενισχύει την παραπάνω άποψη.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία – Δεκέμβριος 2019 – τα δανειακά ανοίγματα της Vivartia «άγγιζαν» τα 424 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 370 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε καθαρό δανεισμό.

Το ποσό των Αμερικανών προσομοιάζει με εκείνο της EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiri Smejc, η οποία είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2019 την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών (ελέγχει τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, GOODY’ S, EVERESΤ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ) έναντι περίπου 600 εκατ. ευρώ σε συνολική αξία εξαγοράς, που μετά την αφαίρεση του χρέους του Ομίλου αντιστοιχούσαν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ μετρητά.

Exit mobile version