search icon

Επιχειρήσεις

Ideal Holdings: Νέες εξαγορές το 2023 – Ξεκινά το squeeze out στη Byte

Οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού ομίλου – Η έξοδος από το Χ.Α. της Byte, το deal για την Three Cents, η ενημέρωση θεσμικών - αναλυτών

Η δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού ομίλου με «όχημα» την Byte Computer αποτελεί την προτεραιότητα της Ideal Holdings, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 93,3% των μετοχών της πρώτης, με προοπτική το ποσοστό να φθάσει στο 100%.

Όπως είχε αναφέρει το newmoney από τις πρώτες ημέρες του μήνα, το «ναι» του ιδρυτή, μεγαλομετόχου και ιδρυτή της Byte Σπύρου Βυζάντιου (ο οποίος κατείχε το 27,9%), στην προσφορά της Ideal ακολούθησε η θετική απάντηση όχι μόνο και των άλλων μελών της οικογένειάς του (συνολικά ήλεγχε το 55,6%), αλλά και αυτήν άλλων ισχυρών μετόχων, π.χ. της Alpha Bank, με αποτέλεσμα στο deadline της 19ης Σεπτεμβρίου (χθες έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις) να ξεπερασθεί κατά πολύ ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για την εξαγορά του +70% τουλάχιστον (ως όρος ισχύος της Δημόσιας Πρότασης).

Τα δεδομένα τώρα, σε άμεσο χρόνο, θεωρούνται δύο: Κατά πρώτον, η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, θα κινηθεί για την εξαγορά και του υπόλοιπου 6,7% της Byte από σήμερα μέσω του ΧΑ – squeeze out – (με αντάλλαγμα σε μετοχές και μετρητά, είτε εναλλακτικά μόνο με μετρητά – 3,495 ευρώ ανά μετοχή) και κατά δεύτερον θα κινήσει τις διαδικασίες για την έξοδο της νέας θυγατρικής της από το χρηματιστήριο εντός τριμήνου.

Σπύρος Βυζάντιος, Πρόεδρος και CEO Byte Computer

Προχωρά, δηλαδή, σε squeeze out και διαγραφή από το Χ.Α. (Η καταβολή του Προσφερόμενου Ανταλλάγματος στους Αποδεχθέντες Μετόχους θα ξεκινήσει την Δευτέρα 26/9/2022 και το ΧΑ θα εγκρίνει την εισαγωγή -από Τρίτη- προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του Προτείνοντος, που θα εκδοθούν προς τους Αποδεχθέντες Μετόχους, από την Αύξηση με Εισφορά σε Είδος.)

Επειδή απαιτείται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να γίνουν όλα όσα πρέπει με βάση τον νόμο και τα προβλεπόμενα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η υπόθεση Byte θα απασχολήσει -στο τυπικό της μέρος πλέον- τη διοίκηση της Ideal μέχρι και το τέλος περίπου του τρέχοντος έτος, για ένα τρίμηνο, και ως εκ τούτου ο σχεδιασμός της για νέες εξαγορές στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής θα συνεχίσει κατά τα φαινόμενα να τρέχει και πάλι από την είσοδο του 2023.

Εκτός εάν δοθεί η ευκαιρία για μια ανάλογη κίνηση νωρίτερα, αν και προς το παρόν κάτι τέτοιο δείχνει δύσκολο να συμβεί… Μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές της ελληνικής αγοράς πληροφορικής έχει πια υλοποιηθεί, ουσιαστικά και δείχνει ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες του πολλά υποσχόμενου σε επίπεδο εσόδων και ταχέως αναπτυσόμενου κλάδου -και σε επίπεδο ανταγωνισμού.


Λ. Παπακωνσταντίνου

Την πρόθεση του εισηγμένου private equity για νέες εξαγορές στον τεχνολογικό τομέα έχει επιβεβαιώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την προσάρτηση και άλλων εταιρειών στο «άρμα» της Ideal μελλοντικά, με επίκεντρο την Byte Computer και την επίσης θυγατρική Adacom / Cyber Security -μέσω της οποίας εξαγοράσθηκε φέτος τον Μάιο και το 100% της Netbull, που ειδικεύεται στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Στο δυναμικό δε της Ideal συμπεριλαμβάνεται και η i-Docs (Ανάπτυξη και
υπηρεσίες λογισμικού).

«Το πλάνο μας εστιάζεται στο πώς θα ενδυναμώσουμε περαιτέρω την Byte. Ό,τι κίνηση γίνει αργότερα, θα γίνει με επίκεντρο την Byte…», σχολιάζεται στο περιβάλλον της Ideal.

Με τα ετήσια έσοδα της να αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ στην περσινή χρήση η Byte Computer θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις άλλες εταιρείες της Ideal Holdings (κυβερνοασφάλεια, υπηρεσίες
εμπιστοσύνης, SOC, με systems integration), ενώ σήμερα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου της και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα και για την πορεία της εντός του 2022… (Η Ideal θα πράξει το ίδιο στις 27/9).

Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Cyber Security

Οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλες. Με την ενσωμάτωση της Netbull η Ideal Holdings κατάφερε να «χτίσει» έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους του cyber security -αν όχι τον μεγαλύτερο- στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε έναν τομέα όπου η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα ανάλογα των… κινδύνων του κυβερνοχώρου.

Παράλληλα, ο Σπύρος Βυζάντιος είχε εκφράσει προς το newmoney την εμπιστοσύνη του για το εγχείρημα και τις προοπτικές του και αποδέχθηκε την πρόταση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για την παραμονή του στην Byte με τον ρόλο του προέδρου και CEO, έτοιμος να προσφέρει την πείρα και την τεχνογνωσία του και στο νέο σχήμα.

Σε συζητήσεις στο εσωτερικό της Ideal τα στελέχη δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την συνεργασία του ιδρυτή της Byte Computer με έναν άλλο expert της τεχνολογίας, τον CEO της πρώτης,
Παναγιώτη Βασιλειάδη. Πριν από λίγο καιρό ο κ.Παπακωνσταντίνου μιλούσε για έναν νέο ισχυρό τεχνολογικό όμιλο –μέσα στην Ideal- που θα αποφέρει συνολικά έσοδα άνω των 70 εκατ. ευρώ για το 2022, με υψηλά περιθώρια κέρδους, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται, ότι μόνο η Byte διατηρεί ανεκτέλεστο 20+20=40 εκατ. ευρώ για το 2022 – 2023, «βλέπει» νέα έργα 50+ εκατ. ευρώ και διατηρεί συνεργασίες με ισχυρούς «συμπαίκτες», όπως ο όμιλος ΟΤΕ. (Ανήκαν σε μια από τις 3 κοινοπραξίες του τελικού στον mega διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, πριν αυτός ακυρωθεί μετά από ένα πολύμηνο «σίριαλ»…).

«Βοηθούμε στην δημιουργία της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας», έχει τονίσει ο κ. Βυζάντιος.
Η ψηφιακή υπογραφή και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν δυο από τα ιδιαίτερα σημαντικά ψηφιακά «εργαλεία» που πρόσφερε η Byte για την διευκόλυνση των πολιτών, των επαγγελματιών διαφόρων κλάδων και των γιατρών τα προηγούμενα χρόνια και πήρε σειρά το project της απομακρυσμένης ταυτοποίησης.

Ενημέρωση θεσμικών και αναλυτών

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς, η διοίκηση της Ideal Holdings αναμένεται να προβεί κατά τις προσεχείς δυο ή τρεις εβδομάδες σε ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών και των
αναλυτών των χρηματιστηριακών για όλες τις εξελίξεις που την αφορούν, αφού υπό ολοκλήρωση δεν τελεί μόνο η εξαγορά της Byte Computer -με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ, αλλά και η πώληση της εταιρείας παραγωγής premium αναψυκτικών Three Cents στην Coca Cola έναντι τιμήματος ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ένα deal το οποίο θα ενισχύσει την ρευστότητα της εισηγμένης και θα της προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των προσεχών επενδύσεων της…

Διαβάστε ακόμη

Νέο «χτύπημα» στη γραφειοκρατία: Έναρξη ατομικής επιχείρησης από την οθόνη του υπολογιστή σας

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων, μόλις -2% έναντι του 2019 (διαγράμματα)

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

 

 

Exit mobile version