-Χαίρετε, το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και την εικόνα που μετέδιδαν το Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης για τα μεγάλα ζόρια του ρωσικού στρατού. Ο Πούτιν θα αναγκαστεί τώρα να εμφανίσει ξεκάθαρα πλέον στην κοινή γνώμη της χώρας του ολόκληρη τη σκοτεινή πλευρά του πολέμου, με την επιστράτευση που θα στείλει μερικές ακόμα χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους στα ουκρανικά εδάφη. Η δε απειλή χρήσης πυρηνικών όσο ανησυχεί τη Δύση, άλλο τόσο πανικοβάλει τους Ρώσους, οι οποίοι μάλλον κάτι έχουν καταλάβει παραπάνω από τους φιλορώσους αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι πρόβατα και τρώνε γρασίδι ευχαριστημένα… Ίσως όμως έτσι οι εξελίξεις αυτές φέρουν κάποιες διπλωματικές εξελίξεις που μπορεί να φέρουν πιο κοντά την αρχή του τέλους του κορυφαίου αυτού δράματος.

Στο μικροσκόπιο της Αρχής κατά του Ξεπλύματος

-Για την παραληρηματική fake παράσταση που έστησε ο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη, με τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες μικρών παιδιών, που υποτίθεται ότι έπνιξαν οι ελληνικές αρχές στο Αιγαίο, τα είδατε φαντάζομαι από την τρέχουσα ειδησεογραφία. Ο Μητσοτάκης θα του απαντήσει αύριο και από το ίδιο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η πηγή μου όμως μου είπε ότι από χθες τρέχει μια κατεπείγουσα έρευνα για τη ΜΚΟ που διακινεί μέρες τώρα τις φωτογραφίες που έδειξε ο Ερντογάν. Στη διερεύνηση του ρόλου που παίζει η εν λόγω ΜΚΟ έχει μπει και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, με σκοπό να διερευνήσει τα οικονομικά της: από πού τα παίρνει, σε ποιους τα δίνει, κ.λπ. Πρόκειται για τη ΜΚΟ Human Rights 360, είναι η ίδια που έστησε την ιστορία με τους 38 του Έβρου τον Δεκαπενταύγουστο, που υποτίθεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν τους έσωζαν ενώ βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδάκι. Όπως κατέληξε φυσικά το θέμα, διαψεύστηκε πανηγυρικά κι υπήρξε και απολογία προς την ελληνική πλευρά. Η ίδια πηγή «αναμένει λαβράκια» γιατί, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι πολλά τα λεφτά και πολύ περισσότερο χοντρά τα παιχνίδια που παίζονται. Ο επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, όταν ασχολείται με κάτι (βλέπε περιουσία Τράγκα, κ.ά.) δεν κάνει μισές δουλειές. Τις τελειώνει γρήγορα, βρίσκει στοιχεία και τις στέλνει στη Δικαιοσύνη. Ώρα είναι να τελειώνουμε.

Σώμα με σώμα (και μαλλί με μαλλί) η μάχη της Τράπεζας Αττικής

-Έτσι είναι δυστυχώς και το γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς: Τα παιδικά όνειρα (να γίνω αστροναύτης, να διαδεχτώ τον Χ. Χέφνερ, κ.λπ.) συνθλίβονται από τις υποχρεώσεις που επιβάλει η πεζή πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής με τη CEO να συνειδητοποιεί πως δεν ανέλαβε τράπεζα (που ήταν το παιδικό της όνειρο) αλλά πεδίο μάχης. Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου έληγε η προθεσμία που είχε θέσει η ΤτΕ και ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί το ΔΣ ώστε να εγκρίνει το κεφαλαιακό και επιχειρησιακό πλάνο που θα προέκυπτε από τη νέα συμφωνία των μετόχων. Υπεραισιόδοξοι όμως ήταν όσοι προγραμμάτισαν τη συνεδρίαση γιατί δεν υπήρξε συμφωνία μετόχων, οπότε το ΔΣ δεν είχε τίποτε για να εγκρίνει. Άλλη επιλογή από την ακύρωση δεν υπήρχε, κι έτσι διαχύθηκε στην αγορά η πληροφορία πως τα έσπασαν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι διεργασίες συνεχίζονται, όπως είναι αλήθεια ότι το κλίμα είναι αγριεμένο και πάνω στο τραπέζι η κάθε πλευρά βάζει πιστόλια, δίκαννα, μαχαίρια, στιλέτα, ξιφολόγχες, μπαλτάδες, σφυριά, ό,τι τέλος πάντων διαθέτει ο καθένας . Στο σημείο που έχουμε φθάσει, το πιθανότερο είναι να τα βρουν μεταξύ τους, αφενός γιατί άλλος γενναίος που θα πάρει το κελεπούρι της Τρ. Αττικής δεν υπάρχει, κι επειδή αν τα σπάσουν την επομένη κιόλας όλοι θα μετρούν απώλειες. -Βέβαια, επειδή το γινάτι βγάζει μάτι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της οριστικής ρήξης. Πολύ περισσότερο όταν ο λογαριασμός είναι βαρύς και η αύξηση των 450 εκατ. (που φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική επιλογή) ίσως τελικά δεν επαρκεί. Επιπλέον, για να έρθουν τα νούμερα στο επιθυμητό σημείο, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις όπως π.χ. να προσπεράσει η τράπεζα τον Ηρακλή. Για να μην το παρατραβάω, οι συζητήσεις πάντως συνεχίζονται, με τους αισιόδοξους να υποστηρίζουν πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, πιθανόν ως αύριο Παρασκευή - τονίζω και πάλι, οι αισιόδοξοι το λένε.

Ετοιμάζουν βαλίτσες για να τα πουν με τις τράπεζες

-Πάμε σε άλλα θέματα αγοράς τώρα, με γρήγορες και κοφτές μπαλιές. Αρχές Οκτωβρίου μας έρχονται στην Αθήνα. Ο λόγος για τους εκπροσώπους των θεσμών που ετοιμάζουν βαλίτσες αποκλειστικά για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τραπεζών. (σ.σ. γιατί εμένα μου φαίνεται πως συνήθως αυτές οι επισκέψεις στο τέλος δεν βγαίνουν σε καλό;).

Τι μαγειρεύει ο Ολλανδός;

-”Όχι, όχι, όχι. Δεν ισχύει”, μου απάντησαν με κατηγορηματικότητα, προσγειώνοντας ανώμαλα τις φημολογίες που άκουσα στην αγορά και ήθελαν τον Χένρι Χόλτερμαν να πάρει παίρνει πάνω του τη REDS. Πάντως, αυτός ο Ολλανδός έχει πολλά ακόμη σχέδια για business στην Ελλάδα, σχέδια που φέρνουν ανατροπές στο επιχειρηματικό σκηνικό που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά δεν μου λένε (γιατί ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα τους). Όπως όλοι αυτοί με τα πολλά λεφτά, σκέπτεται out of the box. Παίρνει ένα κομμάτι από εδώ, το κολλάει σε ένα άλλο…

Lamda: Και σχολεία (Κολέγιο, Γείτονα) θα σας φτιάξουμε

-Στη Lamda τα είπαμε τις προάλλες. Μέχρι τον cicerone κάνουν για το Ελληνικό. Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξουν και σχολεία. Ακούω λοιπόν ότι έχουν ξεκινήσει (εδώ και μήνες) συζητήσεις με ιδιωτικά σχολεία για να ανοίξουν παραρτήματα στο Ελληνικό, καθώς όπως είναι γνωστό τα καλά ιδιωτικά είναι στα Βόρεια Προάστια και τα βλαστάρια μας ζαλίζονται τόσες ώρες στα σχολικά. Οπότε και σχολεία θα σας φτιάξουμε για να μην γκρινιάζετε κι όχι ό,τι ό,τι. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη κι αν μου τα λένε καλά, τα έχουν βρει με τον Γείτονα και παλεύουν με το Κολέγιο Αθηνών. Τα υπό συζήτηση deals, από ό,τι ακούω, προβλέπουν ένα σχήμα που η γη προσφέρεται με ελκυστικούς όρους, ενώ παρέχεται εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα μπετά.

Η ψυχολογία του “μαύρου χειμώνα”

-Για τη χρηματιστηριακή αγορά θα προσπαθήσω να περιγράψω πολύ απλά: Δεν υπάρχει καθόλου bid, καθώς επικρατεί στις αγορές η ψυχολογία του “μαύρου χειμώνα” που έρχεται. Οπότε το ΧΑ δεν πέφτει λόγω κάποιων μεγάλων πωλητών, αλλά επειδή δεν εμφανίζονται αγοραστές. Μια δυναμική που, προς το παρόν, δεν φαίνεται να αλλάζει. Στη ζωή είναι μεγάλη αρετή η υπομονή. Στα χρηματιστήρια, η διαθέσιμη ρευστότητα.

Η αντίδραση της Motor Oil

-Μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αφού έφθασε μέχρι και τα 15,66 ευρώ, η μετοχή της Motor Oil αντέδρασε στη χθεσινή συνεδρίαση (+2,67%) και βρήκε στήριγμα πάνω από τα 16,10 ευρώ. Αιτία του πτωτικού σερί, η πρόταση της Κομισιόν να φορολογηθούν με 33% τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, η οποία έχει επηρεάσει όλες τις μετοχές του κλάδου, με τη μετοχή της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) να έχει πάντως ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά. Πάντως, η πρόταση έχει πολλά κενά (για παράδειγμα, οι εταιρείες -εκτός από διυλιστήρια- έχουν κέρδη και από άλλες δραστηριότητες, όπως τα πετροχημικά) και δεν αποκλείεται να δούμε τροποποιήσεις.

HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ): Δυο εξαγορές στο εξωτερικό

Κι αφού μπήκαμε στα χωρικά ύδατα των διυλιστηρίων, σημειώστε πως χθες στην τελετή αλλαγής της επωνυμίας των ΕΛΠΕ παρήλασαν ουκ ολίγοι επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών Μ. Λάτση, Β. Μυτιληναίος, Θ. Φέσσας, Θ. Βασιλάκης, Γ. Αγγελοπούλου. Αν εξαιρέσουμε τα όσα συζητήθηκαν για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων στα πηγαδάκια, η διοίκηση αποκάλυψε ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κίνηση εξαγοράς δυο εταιρειών ΑΠΕ στο εξωτερικό. Θα είναι και η πρώτη ουσιαστικά κίνηση εξωστρέφειας του ομίλου στην πράσινη ενέργεια. Όπως είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης, πρόκειται για εξαγορές που δεν θα πάνε την εταιρεία στο 1 γιγαβάτ, αλλά θα δώσουν ένα σαφές στίγμα του προσανατολισμού της.

Αύριο μιλά η ΕΥΔΑΠ

-Κακά τα ψέματα, όταν αγοράζει κάποιος μια μετοχή utility, όπως η ΕΥΔΑΠ, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το μέρισμα και η σταθερότητα του περιβάλλοντος. Αύριο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 6μήνου και ίσως μας δώσει μια ιδέα για τη διανομή προ-μερίσματος ή έκτακτης χρηματικής διανομής. Από ‘κει και πέρα θα μάθουμε περισσότερα για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και για την αλλαγή μοντέλου, στο πώς δηλαδή η ΕΥΔΑΠ θα μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία της.

Η λέξη από «Υ» τρομάζει τον πλανήτη

-Ακόμη και πριν από τις ανακοινώσεις του Jerome Powell, της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας FED, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια του δολαρίου (3μηνα) είναι πλέον υψηλότερα των μακροπρόθεσμων (10ετία). Δεν υπάρχει ασφαλέστερο σήμα ύφεσης, φόβου και πανικού, για μια οικονομία όπως η αμερικανική. Όλοι πλέον μιλούν για «Υ»φεση και ακρίβεια. Όταν φταρνίζεται η Αμερική, η Ευρώπη παθαίνει πνευμονία. Πρώτη βγήκε η Deutsche Bank που τώρα βλέπει ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι βαθύτερη. Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ. Το ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει τα 210 δισ. ευρώ και το χρέος θα μειωθεί στο 170% του ΑΕΠ. Όταν όμως καίγεται το σπίτι του γείτονα, το δικό σου δεν μπορεί να μείνει αλώβητο. Μας το είπε καθαρά και η Moody’s, για να δικαιολογήσει τη σιωπή της: «Το ολοένα και περισσότερο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».