Στα 6,50 ευρώ από 4,65 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της ElvalHalcor η Pantelakis Securities, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «αγοράς». Η νέα αποτίμηση συνεπάγεται περιθώριο ανόδου περίπου 31% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των 4,98 ευρώ, ενώ βασίζεται σε σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC) 8,6% και μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης 1%.
Στις εκτιμήσεις τους, οι αναλυτές της Pantelakis, θεωρούν ότι η αύξηση κεφαλαίου των 250 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 4,70 ευρώ ανά μετοχή, οδηγώντας στην έκδοση περίπου 53 εκατ. νέων μετοχών και αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε περίπου 428 εκατ..
Η έκτακτη γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου, με τους υφιστάμενους μετόχους να διατηρούν δικαίωμα προνομιακής κατανομής, ενώ το ποσοστό ελεύθερης διασποράς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου στο 26% μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Προστίθεται ακόμα, ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως στοιχείο απομείωσης της αξίας για τους μετόχους, αλλά ως ο καταλύτης που θα χρηματοδοτήσει το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της ElvalHalcor, οδηγώντας σε σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας, αποκλιμάκωση του δανεισμού και ουσιαστική βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών μετά το 2030.
Όπως τονίζεται στο report, η ElvalHalcor εισέρχεται στη μεγαλύτερη αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της, υλοποιώντας επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 850 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2030, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά περίπου 29% και να ενισχύσει σημαντικά τη χρήση ανακυκλωμένου σκραπ στην παραγωγική διαδικασία.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι επενδύσεις αυτές μεταμορφώνουν την αναπτυξιακή προοπτική του ομίλου, ο οποίος περνά από το στάδιο της σταθερής δημιουργίας ταμειακών ροών σε μια περίοδο διαρθρωτικής ανάπτυξης, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 454 εκατ. ευρώ έως το 2031, σχεδόν διπλάσια από τα 236 εκατ. ευρώ του 2025.
ElvalHalcor: Οι τρεις μοχλοί της ανάπτυξης
Η αναμενόμενη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στηρίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
-Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά περίπου 29%, επιτρέποντας στην εταιρεία να ενισχύσει τις πωλήσεις της σε ευρωπαϊκές αγορές όπου η προσφορά παραμένει περιορισμένη.
-Μεγαλύτερη αξιοποίηση ανακυκλωμένου σκραπ, με την ετήσια επεξεργασία να αυξάνεται από περίπου 204 χιλ. τόνους σε 375 χιλ. τόνους. Το ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού στο αλουμίνιο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 32% σε 45%, ενώ στον χαλκό από 45% σε 47%, μειώνοντας το κόστος παραγωγής ανά τόνο.
-Ενίσχυση της λειτουργικής μόχλευσης, καθώς η υψηλότερη παραγωγή θα αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα το υφιστάμενο πάγιο κόστος και τις επενδύσεις προηγούμενων ετών, όπως το θερμό έλαστρο tandem δυναμικότητας 800 χιλ. τόνων.
Διαφορετικοί μοχλοί ανάπτυξης σε αλουμίνιο και χαλκό
Η αύξηση της κερδοφορίας δεν θα προέλθει με τον ίδιο ρυθμό από όλους τους τομείς δραστηριότητας.
Στον κλάδο του αλουμινίου, η σημαντική ώθηση αναμένεται να προέλθει από δύο μεγάλες επενδύσεις: τη λειτουργία νέου χυτηρίου το 2029 και νέου ψυχρού ελαστηρίου το 2031, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στα μεγαλύτερα άλματα της λειτουργικής κερδοφορίας.
Αντίθετα, στον κλάδο του χαλκού η βελτίωση προβλέπεται να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Η αύξηση της συμμετοχής του ανακυκλωμένου υλικού από 45% σε 47%, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της έκπτωσης της τιμής του σκραπ έναντι της τιμής του χαλκού στο LME – από περίπου 3% σήμερα σε περίπου 7% – θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεξεργάζεται χαμηλότερης ποιότητας αλλά σημαντικά φθηνότερο σκραπ μέσω της νέας επένδυσης στη SofiaMed.
Η χρήση φθηνότερης πρώτης ύλης αναμένεται να ενισχύσει τα περιθώρια μεταποίησης, οδηγώντας σε ταχύτερη αύξηση της κερδοφορίας του χαλκού πριν ακόμη τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο του αλουμινίου.
Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές προβλέπουν σταδιακή αύξηση των προσαρμοσμένων EBITDA από τα 236 εκατ. ευρώ το 2025, στα 350-400 εκατ. ευρώ έως το 2029, και τελικά στα 425-475 εκατ. ευρώ το 2031.
Διαβάστε ακόμη
Axelera AI: Μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες AI έρχεται στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
