search icon

Επιχειρήσεις

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Δεν είδαμε εξαγορές συμβολαίων μέσα στην πανδημία

Τις πρώτες ημέρες του σοκ κανείς δεν σκέφτηκε να σηκώσει χρήματα, που είχε αποταμιεύσει σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα

Την απόφαση να μην… σπάσουν τον κουμπαρά των αποταμιευτικών τους προγραμμάτων έλαβαν οι Έλληνες, παρά τη μείωση, που επέφερε στα εισοδήματά τους η υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) και επικεφαλής της Eurolife FFH,  Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, τις πρώτες ημέρες του σοκ κανείς δεν σκέφτηκε να σηκώσει χρήματα, που είχε αποταμιεύσει σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα. «Ευτυχώς, ένιωσαν ότι αυτά είναι ιερά», σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 13th Insurance Conference, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως η ασφαλιστική αγορά διαθέτει την αξιοπιστία, αλλά και την ρευστότητα, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση. «Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε τέτοιο κανάλι», κατέληξε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το φαινόμενο της πρόωρης εξαγοράς ασφαλιστήριων συμβολαίων έλαβε διαστάσεις… επιδημίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων και Υγείας της ΕΑΕΕ, το 2016 οι εξαγορές ατομικών ασφαλιστηρίων ζωής «άγγιξαν» τα 655 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 264 εκατ. ευρώ, που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για αποζημιώσεις λόγω λήξης της ασφάλισης.

Στην τοπική οικονομία μέρος των κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών  

Την αποκάλυψη πως τον Σεπτέμβριο η ΕΑΕΕ θα επιδιώξει συνάντηση με την κυβέρνηση, με αντικείμενο την διοχέτευση μέρος των χρημάτων, που επενδύουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, στην εγχώρια τοπική οικονομία, έκανε ο κ. Σαρρηγεωργίου. «Τα κεφάλαια, που διαχειρίζεται η ασφαλιστική αγορά, είναι πάνω από 17 δισ. ευρώ. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να γίνουν επενδύσεις για την επόμενη ημέρα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, παρά τις όποιες κινήσεις της κυβέρνησης, σαν χώρα είμαστε μακριά, ώστε να έχουμε τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα εκεί που πρέπει, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση για τη θέσπιση φοροαπαλλαγών στην ασφάλιση κατοικίας (σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες).

 

Exit mobile version