search icon

Επιχειρήσεις

Viva – JP: Τι σηματοδοτεί η απόφαση για ΑΜΚ €400 εκατ. – Τα σενάρια και το close monitoring από την ΤτΕ

Μέσω της ΑΜΚ δημιουργείται προηγούμενο, αφού οι συμμετέχοντες σε αυτή θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η αποτίμηση της εταιρείας είναι σήμερα τρία δισ. ευρώ – Υπό στενή παρακολούθηση από τον εγχώριο επόπτη η Viva

Μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να έχει πολλούς σκοπούς: αναπτυξιακούς, όπως, για παράδειγμα, την ταχύτερη υλοποίηση ενός επιχειρηματικού στόχου ή την αξιοποίηση μιας επενδυτικής ευκαιρίας ή άλλους, λιγότερο… ευγενείς, όπως την αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών που σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στην… παράδοση άνευ όρων της διοίκησης μιας εταιρείας.

Στην περίπτωση της VIVA Wallet διακινήθηκαν σενάρια και προς τις δύο κατευθύνσεις: το πρώτο «πάτησε» στο κείμενο της πρόσκλησης προς τους μετόχους, που προέβλεπε την αξιοποίηση των κεφαλαίων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις και το δεύτερο, στην κόντρα που φέρεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Χάρη Καρώνη και Jamie Dimon, αναφορικά με τον έλεγχο της εταιρείας. Στελέχη της αγοράς, ωστόσο, εξηγούν πως, μέσω της ΑΜΚ δημιουργείται προηγούμενο, αφού οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η αποτίμηση της εταιρείας είναι σήμερα 3 δισ. ευρώ.

Η τιμή της Viva υπήρξε ανέκαθεν αντικείμενο συζήτησης στην αγορά, με τους υποστηρικτές της fintech να εστιάζουν στην εντυπωσιακή της πορεία, με παρουσία σε περίπου 24 αγορές και τους πολέμιους να θεωρούν το δημιούργημα του Χάρη Καρώνη άκρως υπερτιμημένο. Η JP Morgan, πάντως, πριν προχωρήσει με την εξαγορά του 48,5% είχε πραγματοποιήσει ενδελεχές due diligence.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε παλαιότερη τοποθέτησή του ο ιδρυτής της VIVA, «στο data room μπήκαν 364 άνθρωποι, έγιναν 2.200 γραπτές ερωτήσεις και τα δεδομένα που ‘σηκώσαμε’ ήταν περίπου 3.500. Σε αυτά δεν συνυπολογίζουμε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις». Το deal έκλεισε τελικά στις αρχές του 2022, με το τίμημα να ορίζεται στα 825 εκατ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε μία αποτίμηση της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ. Σήμερα, ωστόσο, μετά και τα απανωτά σοκ με τις καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ και τη ραγδαία πτώση των αποτιμήσεων των εταιρειών τεχνολογίας, η JP φαίνεται να έχει αναθεωρήσει, ζητώντας αναπροσαρμογή προς τα κάτω πριν προχωρήσει στην περαιτέρω απόκτηση μεριδίου. Υπενθυμίζεται πως βάσει συμφωνίας οι Αμερικανοί θα μπορούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 να αποκτήσουν και το 51,5% που κατέχουν οι Καρώνης και Αντύπας.

Ο Νόμος, πάντως, όπως ισχύει για όλες τις εταιρείες, προβλέπει πως σε περίπτωση που η απόφαση της ΑΜΚ είτε δεν είναι απαραίτητη για την εταιρεία είτε γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να επιτύχει η πλειοψηφία την ενίσχυση της δικής της θέσης και την αντίστοιχη αποδυνάμωση της μειοψηφίας, τότε ενδέχεται να καταστεί άκυρη. Στην περίπτωση της VIVA, βέβαια, τον πρώτο λόγο έχει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία, όπως τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, έχει θέσει υπό στενή παρακολούθηση (close monitoring) την εταιρεία. Πληροφορίες, μάλιστα, ήθελαν τον εγχώριο επόπτη να μην γνώριζε για την πρόθεση της πλευράς Καρώνη να προχωρήσει σε ΑΜΚ, ζητώντας εκ των υστέρων εξηγήσεις. Σε αυτές, όπως είναι λογικό, θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι όροι της ΑΜΚ, με την ΤτΕ να διατηρεί το δικαίωμα να μπλοκάρει την ΑΜΚ, εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των κεφαλαίων για την εξαγορά του ποσοστού της JP.

Η «καυτή» ατζέντα της γενικής συνέλευσης

Έκτακτη γενική συνέλευση για τις 22 Μαρτίου έχει προγραμματίσει η VIVA, με τα θέματα της ατζέντας να είναι… καυτά.

Όπως έγραψε το newmoney, πέραν της επιχειρούμενης ΑΜΚ, η πλευρά Καρώνη, μεταξύ άλλων, εισηγείται:

Διαβάστε ακόμη

Ταμειακές – POS: Πρόστιμα από €10.000 για τους αμελείς- Αναδρομικά Voucher για τους συνεπείς

Οικογένεια Ρότσιλντ: Αυτά είναι τα πιο πλούσια μέλη της βαθύπλουτης δυναστείας (pics)

Πώς θα γιορτάσετε βιώσιμα τον Άγιο Βαλεντίνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version