Εμμονή με την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει πάθει ο σύμβουλος της Άγγελα Μέρκελ, γερμανός οικονομολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος επανήλθε με νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Χανς- Βέρνερ Ζιν τάχθηκε υπέρ της προσωρινής εξόδου χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος από την Ευρωζώνη και της δημιουργίας νομισματικής ένωσης των ισχυρών.  Τονίζει δε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου «δεν θα είχε κάποια δραματική συνέπεια».

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, ο κ. Ζιν επαναλαμβάνει ότι μια προσωρινή έξοδος χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του κοινού νομίσματος, ενώ τονίζει ότι, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, πιθανή έξοδος δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ο Γερμανός καθηγητής κάνει λόγο για «λογικά επιχειρήματα», ενώ δηλώνει ότι εκτιμά ιδιαίτερα ως οικονομολόγο τον επικεφαλής του, Μπέρντ Λούκε.

Διευκρινίζει, ότι ο ίδιος εξακολουθεί να δίνει μια ευκαιρία στο ευρώ, αλλά ως νόμισμα των ισχυρών της Ευρώπης. «Αξίζει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Αλλά θεωρώ μεγάλο σφάλμα να κρατάμε πάση θυσία στο ευρώ τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε τις χώρες αυτές και μειώνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ», αναφέρει.

Ερωτώμενος πάντως για το μοντέλο που επιλέχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής και δηλώνει ότι στο εξής, εφόσον μια τράπεζα χρεοκοπεί, το κόστος θα πρέπει να το επωμίζεται η ίδια η τράπεζα και οι καταθέτες.

Στο παρελθόν ο γερμανός οικονομολόγος είχε μιλήσει απαξιωτικά για τη χώρα μας, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες είναι τελειωμένες στην ευρωζώνη. Ζήτησε η Ελλάδα να φύγει και να ξαναγυρίσει όταν μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της – και το κυριότερο – ζήτησε να υπάρξει στη χώρα μας και άλλη εσωτερική υποτίμηση: «Εσωτερική υποτίμηση κατά 30% για να γίνει ανταγωνιστική», είχε πεί.

Με άλλα σχόλια του παρουσίαζε το «δίλημμα» της Ελλάδας και της ευρωζώνης, «ως έναν ασθενή στον οποίο χορηγείται όπιο, παθαίνει εθισμό και εξακολουθεί να του χορηγείται όπιο».
Ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του οικονομολόγος, έχει ταχθεί ακόμη  κατά της διαιώνισης της τροφοδοσίας του «Club Med», όπως αποκαλεί υποτιμητικά τις νοτιοευρωπαΐκές χώρες.