Και επίσημα θα ανακοινώσει αύριο την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem. Σύμφωνα  με όλες τις ενδείξεις, θα είναι αυτός που θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker.

Ο 46χρονος πολιτικός “αρέσει” στο Βερολίνο, γιατί είναι υπέρμαχος της λιτότητας. Το γεγονός ότι θα διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που ήταν ένας από τους σταθερότερους υποστηρικτές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν θεωρείται και η καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα μας.

“Σκοπεύω να παρουσιάσω την υποψηφιότητά μου αύριο”, είπε ο Dijsselbloem σε Ολλανδούς βουλευτές.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy καθώς και με τους ομολόγους του σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Ποιος είναι ο επόμενος Mr Euro

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem είναι, ως σχετικά νεοαφιχθείς, ένα μάλλον άγνωστο πρόσωπο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Όμως, όπως όλα δείχνουν, αρκετά σύντομα, όλη η Ευρώπη θα μάθει το όνομά του. Στους πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης, ο 46χρονος ήδη αναφέρεται ως διάδοχος του Juncker.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο Dijsselbloem συνάντησε το Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση του Francois Hollande είχε έως πρότινος αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα του Ολλανδού, ο οποίος στην πατρίδα του, ηγείται ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας.

Πάντως, οι πληροφορίες του Spiegel αναφέρουν ότι Moscovici και Dijsselbloem τα πήγαν αρκετά καλά. “Ο Dijsselbloem έχει ό,τι ψάχνει ο Moscovici. Όπως και ο Moscovici, είναι ένας λογικός άνδρας της αριστεράς”, έγραψε η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Όμως, ο αυστηρότερος κριτής του νέου προέδρου του Eurogroup δεν θα είναι άλλος από τους Γερμανούς. Ο Dijsselbloem θεωρείται μεταρρυθμιστής και υπέρμαχος της δημοσιονομικής αυστηρότητας. Και αυτό σίγουρα αρέσει στο Βερολίνο.

Όπως επίσης, πληροί το βασικό κριτήριο των Γερμανών για την επιλογή του νέου επικεφαλής του Eurogroup: Προέρχεται από χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Για αυτό και η κυβέρνηση Merkel φαίνεται να αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έχει μια μάλλον περιορισμένη εμπειρία.

Διορίστηκε υπουργός στη χώρα του μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Πριν από αυτό, ήταν εκπρόσωπος του κόμματός του σε θέματα εκπαίδευσης και άγνωστος, ακόμα και στην Ολλανδία.