Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως αυτό που θέλει η γερμανική ηγεσία « δεν είναι μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ισχυρή Ευρώπη».
Σε ομιλία του στο Ουλμ της Βάδης Βυρτεμβέργης ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι αυτό το έχει ανακοινώσει και στον γάλλο ομόλογό του, Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γαλλία. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν επιθυμεί μια Ευρώπη χωρίς τη γαλλική κουλτούρα.
Αυτό που είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να είναι ισχυρή η Ευρώπη είναι οι Ευρωπαίοι να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στη διασφάλιση της καινοτομίας. «Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα συμφέροντά της», είπε ο γερμανός υπουργός.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε επίσης πως δεν αναμένει στο άμεσο μέλλον την καθιέρωση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. «Δεν πρόκειται να έλθει τόσο σύντομα», εκτίμησε ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύπλοκα». Ο ίδιος πάντως δεν θα είχε αντίρρηση να έπαιρνε γρήγορα σάρκα και οστά ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε επίσης σε σχέδια που θέλουν τη Γερμανία να αξιοποιεί τα πλεονασματικό της εμπορικό ισοζύγιο προκειμένου να βοηθήσει προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης στο πεδίο της άντλησης επενδύσεων. Ο γερμανός υπουργός παρέπεμψε στη σχετική πρωτοβουλία με εταίρο την Ισπανία. Το σχέδιο προβλέπει την σύσταση ενός κοινού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανεργία στους νέους.