Οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου δεν εξαρτώνται από οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις, αλλά είναι προς όφελος των δύο λαών, των δύο χωρών και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής του Ισραήλ (Κνέσετ) Γιούντι Εντελστάιν, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό αξιωματούχο ότι το Ισραήλ μπορεί να θεωρεί την Κύπρο ως τον πλέον αξιόπιστο γείτονα της.

Σε συνάντηση που είχε το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Εντελστάιν, στο κτήριο της Κνέσετ, στην Ιερουσαλήμ, στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Βουλής του Ισραήλ καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πολύ σημαντικό για μας να φιλοξενούμε τον πρώτο πολίτη της Κύπρου στην Κνέσετ».

«Μια επίσκεψη του δικού σας βεληνεκούς φέρνει τις μεταξύ μας σχέσεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο και για μας είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι – παρόλο που λέμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περιοχή – κάποιοι από τους γείτονες μας είναι σίγουρα λιγότερο δύσκολοι και είναι υπέροχο ότι έχουμε επιχειρηματικές, πολιτιστικές, πολιτικές και διπλωματικές ανταλλαγές μεταξύ μας. Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Εντελστάιν.

Απαντώντας ο κ. Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ, αντίθετα, είναι συνειδητή απόφαση για να στείλουμε το μήνυμα πως αυτό που επιδιώκουμε είναι η εμβάθυνση των σχέσεων μας, για να εργαστούμε μαζί έτσι ώστε οι σχέσεις μας να ενισχυθούν περαιτέρω και είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ξανά στο Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι «πάντοτε σας θεωρούμε ως ισχυρούς σύμμαχους στην περιοχή και συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες. Η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος και σταθερός φίλος του Ισραήλ».

«Εκτιμούμε τη στάση αρχών σας – και εκφράζω το λαό της Κύπρου – που πάντοτε είχατε για το Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού και η αποφυγή οποιασδήποτε βίας είναι ικανή να φέρει τη σταθερότητα που θα φέρει και αυτή με τη σειρά της την ευημερία σε όλους τους λαούς της περιοχές και τις γείτονες χώρες.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ χρήσιμοι στους γείτονες μας σε αυτό και να βασίσουμε το μέλλον μας στη στήριξη που έχουμε από τους γείτονες μας, ιδιαίτερα με αυτούς που μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διμερείς σχέσεις δίνουν την ευκαιρία στις Κυβερνήσεις να βρουν τρόπους που οι χώρες τους μπορούν να καλλιεργήσουν ή να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις τους με όχι τόσο φίλες χώρες. «Όμως, το πιο σημαντικό και είμαι ευγνώμων για αυτό, είναι η επαναβεβαίωση της θετικής στάσης που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός σας ότι, η αποκατάσταση των σχέσεων σας με την Τουρκία δεν έχει τίποτα να κάνει με τις ιστορικές μας σχέσεις, το κοινό μέλλον, αλλά και τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε σε όλους τους τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και άλλους τομείς».

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι προφανές πως μια νέα εποχή σχέσεων – παρόλο που ήταν πάντοτε τόσο στενές – αρχίζει και που σημαίνει την ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων προς το καλύτερο συμφέρον των λαών μας, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς.»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση γιατί – όπως σημείωσε – «από χθες αισθάνομαι ότι ξεκινάμε με νέες πρωτοβουλίες για να δούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον των δύο χωρών. Επανέλαβα στον Πρόεδρο της Βουλής ότι μπορεί να μας θεωρεί ως τον πιο αξιόπιστο γείτονα και καλύτερο φίλο του Ισραήλ». 

Από την πλευρά του ο κ. Εντελστάιν είπε ότι «καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Κύπρου στην Ισραηλινή Κνέσετ. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις μας και συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή, την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και εδώ στο Ισραήλ».

Είπε ακόμα ότι εξέφρασε στον Πρόεδρο την ευγνωμοσύνη του Ισραήλ για τη φιλία που προσφέρει η Κύπρος στη χώρα του τόσο για τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε άλλα διεθνή Σώματα.

«Συμφωνήσαμε ότι οι σχέσεις μας δεν εξαρτώνται από οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις, (αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι) προς όφελος των δύο λαών, των δύο χωρών και θα συνεχίσουμε με την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των διμερών σχέσεων Ισραήλ – Κύπρου», κατέληξε στις δηλώσεις του.