Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σε μία ένδειξη ότι η γερμανική πολιτική αρχίζει να κάνει στροφή …αρκετών μοιρών ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά σήμερα ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Η δήλωση του έγινε λίγο πριν αρχίσει να δέχεται και πάλι πιέσεις απ’ τους ομολόγους του στο G7 ώστε να κάνει περισσότερα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αποφυγή μίας παγκόσμιας ύφεσης.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών του G7 στο Λονδίνο, που αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα, ο κ. Σόιμπλε είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για επενδύσεις που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ότι “υπάρχει αρκετός χώρος για ελιγμούς” ώστε να απαντήσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην ύφεση.

Μία δήλωση, που σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, καταδεικνύει πως το Βερολίνο πλέον αναγνωρίζει το μεγάλο κίνδυνο που κρύβεται στην ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας και είναι έτοιμο να πει ναι στις προτάσεις για χαλάρωση των σκληρών όρων λιτότητας

Ωστόσο σπεύδοντας να καταδείξει ότι η αρχική προσέγγιση για την επιβολή μέτρων λιτότητας ήταν σωστή ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα από πολλές χώρες μέλη της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. “Ακόμα και η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο”, είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών. Τόνισε δε ότι εξακολουθεί να βλέπει την ανάγκη οι χώρες να βελτιώσουν τη δομή των οικονομιών τους. “Το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν επιλύθηκε, απλά μειώθηκε”, σημείωσε.

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πέντε τρίμηνα και η Κομισιόν προβλέπει μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,4%.

“Η Ευρώπη πρέπει να πετύχει την  ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας”, δήλωσε προ ημερών ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζεικομπ Λιουκ, συμπληρώνοντας πως: “είχαμε κάποια επιτυχία στο να τους πείσουμε να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του G20 στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα ο Λιουκ και ο Σόιμπλε είχαν τσακωθεί για την επιμονή της Γερμανίας στη λιτότητα.

Οι ενδείξεις ότι η Ευρώπη είναι πρόθυμη να περιορίσει τη δυναμική της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί έχουν πληθύνει τις τελευταίες εβδομάδας.

Η Γαλλία και η Ισπανία θα λάβουν κατά πάσα πιθανότητα άλλα δύο χρόνια ως περιθώριο για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα τους κάτω απ’ το 3% ενώ άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σλοβενία θα λάβουν άλλο ένα χρόνο. Επίσης η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αποσύρει κάποια απ’ τα προωθούμενα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης Μόντι για περικοπές στον προϋπολογισμό. Παράλληλα η Ισπανία έχει παρουσιάσει σχέδιο για να αναθερμάνει τις επενδύσεις σε εταιρείες.

“Το δόγμα της λιτότητας τελείωσε” ως το μόνο εργαλείο κατά της κρίσης χρέους, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος υπ. Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον κ. Σόιμπλε το πρωί η γεν. δ/ντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομία κινείται πλέον “με τρεις ταχύτητες”. Όπως είπε οι αναδυόμενες αγορές είναι αυτές που ηγούνται και ακολουθούν οι οικονομίες που ανακάμπτουν όπως οι ΗΠΑ”. Ωστόσο η κα Λαγκάρντ έσπευσε να συμπεριλάβει στις οικονομίες που ανεβάζουν ταχύτητα την Ευρώπη και την Ιαπωνία.