Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έφθασε χθες στη Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ για τις προοπτικές στις εμπορικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον επιχειρηματικό χώρο και την εξωτερική πολιτική, ενώ ο κινέζος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί και με τον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ.

Η επίσκεψή του Κινέζου πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία το Πεκίνο αντιμετωπίζει κατηγορίες από την ΕΕ ότι έχει πλημμυρίσει την αγορά των φωτοβολταϊκών με φθηνά προϊόντα σε μία προσπάθεια να επιφέρει πλήγμα στους ανταγωνιστές του. Η Α. Μέρκελ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang χθες, είπε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την άρση των μόνιμων τιμών που επιβάλλονται από την ΕΕ στην Κίνα πάνω στα ηλικά προϊόντα και θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών για την εξεύρεση λύσης της διαφοράς. Ο Li είπε ότι απέρριψε «κατηγορηματικά» την επιβολή των κοινοτικών δασμών.  “Στην Γερμανία θα εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε τα ζητήματα που σήμερα έχουν προκύψει, για παράδειγμα, στους τομείς της ηλιακής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, να αντιμετωπιστούν, όσο είναι δυνατόν, μέσα από συνομιλίες και όχι από σύγκρουση, με στόχο τα αμοιβαία τιμολόγια”, δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Ο Li, ο οποίος επέλεξε τη Γερμανία για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, είπε ότι ήθελε οι σινο-γερμανικές σχέσεις να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τις σχέσεις της χώρας του με την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. “Δεν συμφωνούμε με αυτήν την απόφαση και την απορρίπτουμε κατηγορηματικά”, δήλωσε ο Li όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την προοπτική της ΕΕ σχετικά με τους εισαγωγικούς δασμούς. “Η απόφαση αυτή δεν θα βλάψει μόνο τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, καθώς και την ανάπτυξη στις πληγείσες βιομηχανίες, αλλά θα επηρεάσει επίσης την ανάπτυξη και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιομηχανία στην Ευρώπη.”