Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν την Πέμπτη να διαπραγματεύονται τους κανόνες για τη διάσωση ή το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών οι οποίοι θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην περιοχή.
Όμως, η διήμερη συνάντηση επισκιάστηκε από τις ανανεωμένες ανησυχίες για την Ελλάδα. Την Πέμπτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ εξέδωσαν προειδοποίηση ότι θα μπορούσαν να αναστείλουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος του Ιουλίου, εάν η πολιτική αναταραχή δεν επιτρέψει στους παρατηρητές να ολοκληρώσουν την επανεξέταση των οικονομικών της χώρας. Ο Όλι Ρεν, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι η Ελλάδα υπονομεύει και πάλι τις προσπάθειες της Ευρώπης να γυρίσει σελίδα στην πενταετή κρίση.
“Αγαπώ την Ελλάδα, όμως προσβλέπω σε μια συνέντευξη Τύπου του Eurogroup όπου η Ελλάδα δεν θα πρωταγωνιστεί και σε ένα καλοκαίρι που δεν θα υπάρχει καμία ελληνική κρίση”, δήλωσε ο Όλι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.
Η επείγουσα ανάγκη για μέτρα μεταρρύθμισης έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει καθώς τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν ηρεμήσει τις αγορές, με την υπόσχεση να αγοράσει ομόλογα από προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Όμως, η αύξηση των ανησυχιών για την Ελλάδα υπογράμμισαν την ανάγκη για τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών να εξασφαλίσουν συμφωνίες – έστω και μικρές – κατά τη διάρκεια του μαραθώνειας διαπραγματευτικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.
Η λεγόμενη τραπεζική ένωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας επανάληψης του χάους που ακολούθησε κατά την διάρκεια της κυπριακής διάσωσης τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι διεθνείς δανειστές επέβαλλαν απώλειες στους επενδυτές των προβληματικών τραπεζών της χώρας.
Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας εάν οι τράπεζες αποκαλύψουν νέα τρωτά σημεία κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου των λεγόμενων stress tests, που κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα το επόμενο έτος.
Ο στόχος των συνομιλιών των υπουργών ήταν να αναπτυχθούν πολιτικές που «θα κλείσουν επιτέλους τον φαύλο κύκλο των κρίσεων στον κρατικό αλλά και τον τραπεζικό τομέα» και «να αφήσουμε οριστικά
πίσω μας την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά την Ευρώπη από το 2008″, δήλωσε ο Pierre Moscovici, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Παρόλα αυτά, οι συναντήσεις του Eurogroup είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόσθετα μέτρα. Η συνάντηση των 17 υπουργών της Ευρωζώνης επικεντρώνεται στον καθορισμό των προϋποθέσεων υπό τις οποίες οι χώρες θα μπορούσαν να βασιστούν σε ένα κοινό ταμείο διάσωσης που θα εισφέρει χρήματα απευθείας σε προβληματικές τράπεζες.
Οι υπουργοί, επίσης, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι ήδη σε δύσκολη θέση. “Η πιθανή αναδρομική εφαρμογή της πράξης θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση,” δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος του Eurogroup.
Αυτή η επιλογή είναι σημαντική για την Ιρλανδία, η οποία επένδυσε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η χώρα ασκεί πιέσεις για να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ανακούφιση του χρέους της.
Οι υπουργοί αποφάσισαν να υποχρεώνουν τις χώρες να συνεισφέρουν το 20% από κάθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν τη κακή διαχείριση ή τις ζημίες σε τράπεζες, ένα αίτημα που διατυπώθηκε από τη Γερμανία. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή, και οι υπουργοί Οικονομικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να καταρτίσουν ένα ενιαίο σχέδιο για τις προβληματικές τράπεζες.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.