Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της αισιοδοξίας ότι η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση και του εφησυχασμού απευθύνουν από το Νταβός επιχειρηματίες και χαράσσοντες την πολιτική. 

Ο πρόεδρος της UBS και πρώην επικεφαλής της Bundesbank, Axel Weber, δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης, το Σάββατο, ότι η Ευρωζώνη έχει ακόμα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. «Οι προσδοκίες, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ρόλο των κεντρικών τραπεζών, είναι πολύ υψηλές. Ο βασικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών δεν θα πρέπει να υπερτιμάται».

Ο Weber αναγνώρισε μεν ότι το κλίμα στο Νταβός ήταν καλό, αλλά εκτίμησε ότι ίσως ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. «Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι κάποια διαχείριση των προσδοκιών», είπε.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Mark Carney. Ο ίδιος είπε ότι δεν συμφωνεί με την αισιοδοξία που φάνηκε να επικρατεί μεταξύ των συμμετεχόντων στο Νταβός.

Ο Li Daokui, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Κίνας, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους. «Στην Ευρώπη, έχουμε δει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο, μέσω των υποσχέσεων που έδωσαν οι πολιτικοί. Στις ΗΠΑ, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν έχουν καν δοθεί υποσχέσεις. Το μόνο που βλέπουμε είναι τα δύσκολα προβλήματα να μετατίθενται για το μέλλον», είπε.

«Ανησυχώ ότι το σενάριο του Ιουλίου του 2011 ενδέχεται να επιστρέψει το 2013. Εάν αυτό συμβεί, η αρνητική δυναμική θα ταξιδέψει μέσω των αγορών και οι πολύ άσχημες επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε πολλά μέρη του κόσμου», προειδοποίησε, δίνοντας πιθανότητες 30% επιστροφής στην κατάσταση των μεγάλων εντάσεων, του 2011.

Με επιστροφή της κρίσης μέσα στο 2013 κινδυνεύει η Ευρωζώνη, συμφώνησε και ο Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen, εάν οι ηγέτες της δεν κινηθούν ταχύτερα για την επίλυση των προβλημάτων.

“Τίποτα δεν έχει λυθεί στην Ευρωζώνη, όπου οι αγορές κινήθηκαν από την αδικαιολόγητη απαισιοδοξία στην αδικαιολόγητη αισιοδοξία”, δήλωσε από το Νταβός.