Σαφείς προειδοποιήσεις για την κατάταση που επικρατεί στην ΕΕ απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου,  Martin Schulz, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Στο μεταξύ, η καγκελάριος Merkel αναμένεται να συναντήσει τον Ισπανό πρωθυπουργό, Mariano Rajoy στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της Βόννης Anzeiger, ο κ. Schulz προειδοποιεί ότι η επιβίωση της ΕΕ απειλείται και προσθέτει ότι έχει χάσει μεγάλο ποσοστό  λαϊκής στήριξης.

“Όταν οι άνθρωποι στρέφουν την πλάτη σε ένα project ή μια ιδέα, τότε κάποια στιγμή θα σημάνει και το τέλος” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Schulz.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, απλώς έριξε “αλάτι στην πληγή”, αναφερόμενος στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη. Εάν η Βρετανία περνούσε την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ, προειδοποιεί ο Schulz, “τα κράτη – μέλη θα γίνονταν παιχνιδάκια στα χέρια χωρών με έτερα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα” και θα “έπεφταν στην αφάνεια”.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου,  άσκησε επίσης κριτική σε αυτό που περιγράφει ως έλλειψη ενότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – εννοώντας ότι πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ έχουν συχνά μπλοκαριστεί.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες μόλις ώρες πριν  την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής όπου οι κεφαλές της ΕΕ θα επιχειρήσουν να φτάσουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020. Σημειώνεται ότι προηγούμενη απόπειρα συμφωνίας για προϋπολογισμό ύψους 1 τρισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποτύχει παταγωδώς.
Εξάλλου, τόσο η γαλλική πλευρά, όσο και η γερμανική έχουν προβλέψει ότι και αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 7-8 Φεβρουαρίου