Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου θα συζητηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το β΄ εξάμηνο του 2014, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, σημειώνοντας ότι “η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου, ώστε να συζητήσουμε για τυχόν χρηματοδοτικά κενά το Δεκέμβριο”.

Είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι η χώρα οδεύει για πρωτογενές πλεόνασμα, τα μέτρα προχωρούν, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο Τομέα  και στο φορολογικό μηχανισμό. “Η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της”, τόνισε ενώ δήλωσε ότι “δεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης”.

“Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει αλλά σε εξαιρετικές καταστάσεις”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

“Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την Ελλάδα, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα”, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn. ” Η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση”, συμπλήρωσε.

“Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αρκεί να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα”, σημείωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling.

Σε ασκήσεις θάρρους και τακτικής επιδίδεται η Αθήνα, για να κερδίσει πολιτικό χρόνο και ερείσματα στη διαπραγμάτευση με τους Eυρωπαίους εταίρους για το αν θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα στις αγορές ή θα απαιτηθεί και τρίτο μνημόνιο για τη χώρα μας.

Σε ότι αφορά την Ιρλανδία, το συμπέρασμα της έκθεσης της τρόικας θα απελευθερώσει τη δόση των 2,3 δισ. ευρώ της βοήθειας για τη χώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης. Όπως πρόσθεσε, όλες οι επιλογές για την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι ανοιχτές, και το θέμα θα συζητηθεί ξανά το Νοέμβριο.

Για την Πορτογαλία, τόνισε πως οι μακροχρόνιες προκλήσεις παραμένουν και θα συζητηθεί η στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης στο α’ τρίμηνο του 2014.

H στάση της Ελλάδας για το χρηματοδοτικό κενό

Ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να αιφνιδίασε με την πρόταση που δημοσιοποίησε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 με άλλους τρόπους και όχι με νέο δάνειο ή πρόσθετα μέτρα.

Πληροφορίες ανέφεραν πως πηγές της Τρόικας άκουσαν με έκπληξη τον «τρίτο δρόμο» που περιέγραψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δήλωναν επιφύλαξη.

Αλλά και το μέλος του δ.σ. τη ΕΚΤ Γιέργκ Άσμουσεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup δήλωσε πως η ΕΚΤ απορρίπτει τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, λύση που είχε νωρίτερα προτείνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Οι αποφάσεις όπως ξεκαθάρισε και ο επικεφαλής του Eurogroup δεν θα ληφθούν σήμερα, καθώς και ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε το απόγευμα ότι αυτά θα εξεταστούν τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο το γαϊτανάκι δηλώσεων και προβλέψεων που έχει ήδη στηθεί σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και Αθήνα, προμηνύει ένα ιδιαίτερα «καυτό» εξάμηνο, μέχρι τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν τον Απρίλιο.

Πάντως, ο σχεδιασμός του Γιάννη Στουρνάρα ενόψει του eurοgroup προέβλεπε:

α) επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ (μετακύληση ομολογων) και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ή

β) άλλα ισοδύναμα μέτρα όπως να επιμηκυνθούν λήξεις ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους εγχώριες τράπεζες, κατά κύριο λόγο οι τέσσερις συστημικές. Η συνολική τους αξία προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και αφορά στα ομόλογα που είχαν λάβει ως ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο βάσει του νόμου Αλογοσκούφη το 2008, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.