Της Σοφίας Νέτα

Ο καρκίνος κοστίζει στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 126 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρώτη πανευρωπαϊκή μελέτη για το οικονομικό κόστος της νόσου.
Το σχεδόν 40% του κόστους (51 δισεκατομμύρια) αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες και πράξεις, ενώ στα 42,6 δισεκατομμύρια ανέρχεται το κόστος σε χαμένη παραγωγικότητα λόγω πρόωρων θανάτων και σε 9,4 δισ. το κόστος σε αναρρωτικές άδειες.
Άλλα 23,2 δισ. εξάλλου κοστίζει η «ανεπίσημη φροντίδα της υγείας», δηλαδή η φροντίδα που παρέχουν οι οικογένειες των πασχόντων δίχως επίσημη (κρατική) συνδρομή.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το King’s College του Λονδίνου (KCL), οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία του 2009 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όπως γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology», το 2008 διαγνώστηκαν με καρκίνο 2,45 εκατομμύρια κάτοικοι της ΕΕ, ενώ 1,23 εκατομμύρια πέθαναν εξαιτίας της νόσου.
Οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος όλων των καρκίνων συνολικά και ξεχωριστά αυτό των πιο συχνών καρκίνων (μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα και προστάτη).

Στην ΕΕ το κόστος του καρκίνου ανήλθε σε 102 ευρώ ανά κάτοικο, αλλά παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Τα λιγότερα χρήματα για την θεραπεία του καρκίνου δίνονται στη Βουλγαρία (16 ευρώ ανά κάτοικο) και τα περισσότερα στο Λουξεμβούργο (184 ευρώ ανά άτομο).
Σε απόλυτους αριθμούς, όμως, η Γερμανία είναι η χώρα με το υψηλότερο κόστος για τον καρκίνο – ανέρχεται σε 35,1 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι χώρες που ξοδεύουν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τείνουν να ανήκουν επί περισσότερα χρόνια στην ΕΕ, σε σύγκριση με όσες ξοδεύουν λιγότερα από τον μέσο όρο και οι οποίες ως επί το πλείστον μπήκαν στην ΕΕ μετά το 2004.
Ο καρκίνος του πνεύμονα κοστίζει τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη (18,8 δισεκατομμύρια ή 15% του συνολικού κόστους για τον καρκίνο). Ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού (15 δισ. ή 12% του συνολικού κόστους), του παχέος εντέρου (13,1 δισ. ή 10% του συνόλου) και του προστάτη (8,43 δισ. ή 7% του συνόλου).