Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες να σοβαρευτούν και να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού, λέγοντας ότι ο καιρός που τους χώριζαν οι πολιτικές διαφορές τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 
“Το βρίσκω άσκοπο να απαριθμήσουμε τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε,” δήλωσε χθες από το Ανόβερο η  Άγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της ομιλία από την εκλογική νίκη της στις 22 Σεπτεμβρίου. “Θα είναι πιο ουσιαστικό, κατά την άποψη μου, να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να εφαρμόσουμε την λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό είναι που με οδηγεί στις συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού με το SPD.” Άλλωστε, μετά την οριστική ρήξη του CDU με τους Πράσινους, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει άλλες επιλογές από το να βρει μία χρυσή τομή με το SPD.

Το παζάρι έχει ήδη ξεκινήσει καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες ετοιμάζονται για τον τρίτο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες σήμερα στο Βερολίνο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Horst Seehofer, κινήθηκε εκτός κομματικής γραμμής και δήλωσε έτοιμος να δεχτεί το αίτημα του SPD για τον κατώτατο μισθό, θέμα το οποίο η Μέρκελ είχε απορρίψει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.  Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούσαν την καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ την ώρα. Το επόμενο ερώτημα είναι αν οι Χριστιανοδημοκράτες είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τον ισχυρό – και δημοφιλή – υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών.