(upd) “Ο Hollande θέλει όριο στα 960 δισ. ευρώ, αλλά η Merkel στα 940-945 δισ., καθώς αρχίζει να φαίνεται το αδιέξοδο. Ο Monti απειλεί με βέτο. Έχουμε μια μακριά νύχτα μπροστά μας”. Κάπως έτσι περιγράφει στο λογαριασμό του στο Twitter ο βετεράνος ρεπόρτερ των Βρυξελλών David Gow τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Πράγματι, και αυτή η Σύνοδος Κορυφής εξελίσσεται σε θρίλερ. Οι εργασίες της, που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα), πήραν πολλές αναβολές και άρχισαν τελικά λίγο μετά τις 20:30, καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν πυρετωδώς να καταλήξουν σε μία συμφωνία, πριν να εισέλθουν στην επίσημη συνάντηση.

Όμως, η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό των επόμενων επτά χρόνων ήταν εμφανής στις δηλώσεις των ηγετών κατά την προσέλευσή τους στις Βρυξέλλες.
Οι υψηλές δαπάνες της ΕΕ, σε εποχές λιτότητας και περικοπών σε όλη την Ευρώπη μετατρέπουν το ζήτημα σε “αγκάθι”. Για αυτό, εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου.  

O πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso κάλεσε τους ηγέτες να διαπραγματευτούν με το πνεύμα της υπευθυνότητας.

Η Κομισιόν ήθελε, αρχικά, να θέσει το ανώτατο όριο για τον προϋπολογισμό στα 1,025 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, επίπεδα που ισοδυναμούν σε αύξηση 5%. Το Νοέμβριο, το όριο αυτό αναθεωρήθηκε στα 973 δισ. ευρώ και αργότερα στα 943 δισ. ευρώ.

Η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά επιθυμούν να μειωθούν οι κοινοτικές δαπάνες, στο πνεύμα της λιτότητας που επικρατεί στην όλη την Ευρώπη. Και την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις  διασταυρώνουν τα ξίφη τους για εκατοντάδες δισ. ευρώ, η Ελλάδα δίνει μάχη για να αποτρέψει τη μείωση της χρηματοδότησής της κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. H Ελλάδα έλαβε 20,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, αλλά όπως εξελίσσονται τώρα οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα λάβει περίπου 14 δισ. ευρώ από το νέο γύρο χρηματοδότησης.

Προσερχόμενοι στη Σύνοδο, το μεσημέρι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν πόσο δύσκολη θα είναι μία συμφωνία. “Δεν μπορώ να πω εάν θα επιτύχουμε, οι θέσεις μας απέχουν ακόμα αρκετά”, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

“Βρίσκομαι εδώ για να επιτύχω μία συμφωνία, εάν φυσικά αυτή είναι δυνατή. Εάν υπάρξουν κάποιοι που δεν είναι λογικοί, τότε θα προσπαθήσω να τους εκλογικεύσω, όμως, μέχρι ενός σημείου”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.

“Όταν ήμασταν ξανά εδώ, τον περασμένο Νοέμβριο, τα νούμερα που μας παρουσιάστηκαν ήταν πάρα πολύ υψηλά. Πρέπει να μειωθούν και εάν δεν μειωθούν, δεν θα υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.