Τον “μεγάλο συνασπισμό” άρχισαν να “μαγειρεύουν” τα δύο μεγάλα κόμματα στη Γερμανία , οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, ξεκινώντας τις επίσημες συνομιλίες τους την προσεχή Τετάρτη. Την ίδια ώρα , τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν τα τρία χαρακτηριστικά του “μαυροκόκκινου συνασπισμού” ( CDU- SPD). Τα δύο τρίτα της κοιβουλευτικής πλειοψηφίας θα είναι στην κυβέρνηση, η Αριστερά θα είναι στην αντιπολίτευση και η νέα σύνθεση της Bundestag θα έχει άρωμα γυναίκας.

Σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και η διαπραγματευτική της ομάδα ενημερώνει το κόμμα της για τα αποτελέσματα του χθεσινού, τρίτου γύρου των διερευνητικών επαφών με τους Σοσιαλδημοκράτες ( SPD) . Από την πλευρά του, το SPD συγκαλεί την Κυριακή μίνι- συνέδριο για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των μελών του στην έναρξη διαπραγματεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό.

Η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Νάλες, μιλώντας στο πρωϊνό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης, επανέλαβε την υπόσχεση της κομματικής ηγεσίας ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα τεθεί σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου, οι Σοσιαλδημοκράτες θα διεκδικήσουν επτά υπουργεία, μεταξύ αυτών και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο με ενισχυμένες αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, για το οποίο προορίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ θα ήταν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν το υπουργείο Εξωτερικών.

Ως πιθανοί υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών φέρονται ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (που είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό» το 2005) και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας Τόμας Όπερμαν, που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση. Πρόσφατα, πάντως, η εφημερίδα Bild επανέφερε ως πιθανό σενάριο την υποψηφιότητα του Γιεργκ Άσμουσεν με παράλληλη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Εξωτερικών.
  
Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού ανακοινωθεί χτες και επισήμως ότι τα δύο μεγάλα κόμμα έδωσαν τα “χέρια” για να συγκατοικήσουν στην κυβέρνηση, ο Χορστ Ζέεχοφερ, ηγέτης του αδερφού κόμματος του CDU, των Χριστιανοκοινωνιστών, δήλωσε σε συνέντευξή του στην “Suddeutsche Zeitung” ότι το κόμμα της Μέρκελ θα δεχτεί την πρόταση του SPD για το ελάχιστο κατώτατο ωρομίσθιο σε 8,50 ευρώ μεικτά. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί πλέον στη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου, ωστόσο παραμένει υπό διαπραγμάτευση εάν αυτό θα καθορίζεται με νομοθετική ρύθμιση ή με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, επισημαίνει η εφημερίδα “Die Zeit”.

Πηγή: protothema.gr