Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικείμενος έλεγχος των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι τριπλός, με τις μεγάλες τράπεζες να υποβάλλονται σε εκτίμηση κινδύνου, αξιολόγηση του ενεργητικού αλλά  και στα γνώριμα stress tests.

Η άσκηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, θα διαρκέσει 12 μήνες και έχει στόχο να βελτιώσει τη διαφάνεια, να αποκαταστήσει και να χτίσει την εμπιστοσύνη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Η Αξιολόγηση Ποιότητας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Quality Review ή AQR) αποτελεί ένα βασικό στάδιο στη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο και θα επανεξετάσει τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η αξιολόγηση θα βασίζεται σε ένα κεφαλαιακό όριο 8% των ιδίων κεφαλαίων της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1). Περισσότερες λεπτομέρειες για τα stress test θα ανακοινωθούν αργότερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Η άσκηση αναμένεται να καλύψει συνολικά περίπου 130 ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα και περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία:

  • εποπτική αξιολόγηση του κινδύνου η οποία θα εξετάσει, ποσοτικά και ποιοτικά, τους βασικούς κινδύνους, περιλαμβανόμενης της ρευστότητας, της μόχλευσης και της χρηματοδότησης.
  • αξιολόγηση του ενεργητικού για την ενίσχυση της διαφάνειας στην έκθεση των τραπεζών εξετάζοντας την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, καθώς και την επάρκεια των στοιχείων και της αποτίμησης των εξασφαλίσεων καθώς και των σχετικών προβλέψεων.
  • τα stress test για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών σε διαφορετικά σενάρια.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει πριν η κεντρική τράπεζα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο της Τραπεζικής Ένωσης το Νοέμβριο του 2014 και θα περιλαμβάνει τα πορίσματα των τριών πυλώνων της συνολικής αξιολόγησης.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τους “σκελετούς” που θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν και φαίνεται να υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι τα stress tests των τραπεζών είναι πολύ σημαντικά αλλά και δυνητικά επιζήμια για πολλές τράπεζες. Επίσης, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην πορεία προς την πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριετούς οικονομικής κρίσης, παγιδεύοντας τις κυβερνήσεις τους σε ένα «φαύλο κύκλο χρέους» και εξάρτησης. Εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ένας μεγάλος αριθμός των τραπεζών της Ευρώπης χρειάστηκε κυβερνητική ενίσχυση.
Ο προηγούμενος γύρος των stress tests δέχτηκε πολλές επικρίσεις λόγω τη μεροληψίας προς την αισιόδοξη πλευρά των αποτελεσμάτων, ειδικά ως προς τις προβλέψεις για την ανάπτυξη αλλά και την έκθεση τους στο δημόσιο χρέος. 

Αυτή τη φορά η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάνουν το καλύτερό που μπορούν για να εξαλλείψουν  κάθε παρατυπία στις κεφαλαιοποίησεις των τραπεζών και να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θα αναλάβουν τον κεντρικό έλεγχο. 
“Η αναποτελεσματικότητα και η ανικανότητα στην εκτέλεση – ένα ατυχές χαρακτηριστικό πολλών πολιτικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης – θα μπορούσε να επιφέρει μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της υποτροπής στην ύφεση,” προειδοποιούν οι αναλυτές της Credit Suisse. 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΟΙ ΟΡΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ – ΠΟΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΦΟΡΑ