(Upd 24/10, 08:04) Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν με το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και την οικονομική και κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη.
Πρόκειται για το πρώτο γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν η ανεργία των νέων, η καινοτομία και η ψηφιακή οικονομία.
Το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί επισήμως, ωστόσο η αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών – μελών η οποία θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες, αναμένεται να βάλει μοιραία στο κάδρο και το ελληνικό πρόβλημα.
Στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, θέμα το οποίο αφορά άμεσα και τη χώρα μας.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο επιθυμεί να δώσει τη μάχη του απέναντι στην ανεργία των νέων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, με σεβασμό απέναντι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ε.Ε έχει ήδη κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, που είναι  το κλειδί για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των θέσεων εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθεια κατά της ανεργίας των νέων στη βάση των αποφάσεων του Ιουνίου με σκοπό την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας στις νεαρές ηλικίες, έως τον Ιανουάριο του 2014.
Η “Πρωτοβουλία Για Την Απασχόληση της Νεολαίας” θα έχει έναν προϋπολογισμό ύψους 8 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020 με σκοπό την παροχή βοήθειας σε περιοχές της Ε.Ε με ανεργία άνω του 25%, πράγμα που ένδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, η οποία και είναι πρωταθλήτρια στον τομέα της ανεργίας των νέων (και των ενηλίκων) με ποσοστα κοντά στο 60%.
Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του κ. Σαμαρά, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την προγραμματική συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσει το πλαίσιο γενικών αρχών διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, είναι στο περιθώριο της Συνόδου να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η χώρα δεν θα αντέξει νέα οριζόντια μέτρα χωρίς ένα φως στο τούνελ της εξαετούς σκληρής λιτότητας.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις προθέσεις των δανειστών μας για το ελληνικό ζήτημα.  

Πριν αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, οι κκ Σαμαράς και Στουρνάρας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με  πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας κλήθηκε στο Μαξίμου με αφορμή τη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις διαρροές για αύξηση ορίων ηλικίας και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση συντάξεων.

Κατά τα λοιπά, άλλο ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό της ψηφιακής Ευρώπης και συγκεκριμένα της ψηφιακής οικονομίας. Η Ευρώπη χάνει έδαφος στην ψηφιακή οικονομία, όπως είναι τα Big Data και οι πλατφόρμες cloud computing. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα έπρεπε να σημειώνεται ανάπτυξη 8%, στις χώρες της ευρωζώνης, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ευρώπη συναντάται το παράδοξο της εμφάνισης υψηλής ανεργίας και την ίδια στιγμή να εμφανίζονται κενές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών που φτάνει ακόμα και τις 300.000 θέσεις εργασίας.
Αν συνεχίσει έτσι η προσφορά και η ζήτηση στα επαγγέλματα σχετικά με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών έως το 2015 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις εργασίας.
Έτσι αναμένεται οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ που θα συναντηθούν να αποφασίσουν μία στροφή στην πολιτική της Ε.Ε με αναδιανομή κονδυλίων στην εκπαίδευση πάνω στην τεχνολογία.