Στα συμπεράσματα που προκύπτουν από το χθεσινό Eurogroup και σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται ο γερμανόφωνος Τύπος, με το σενάριο του νέου «κουρέματος» να προβάλλεται ως μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πλέον να «παίζει» το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα, καθώς φαίνεται, «περνάει», αφού πλέον αναγνωρίζεται η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις ενστάσεις από πλευράς της Τρόικας.

Ειδικότερα, Die Presse και Neues Deutschland συμφωνούν πως το περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, αφού μόνο έτσι θα επιτύχει την επιδιωκόμενη οικονομική της εξυγίανση.

«Ακόμη και οι ρεαλιστές οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν έχει πιθανότητα οικονομικής εξυγίανσης χωρίς νέο κούρεμα… Σαφές είναι επίσης ότι ένα τέτοιο βήμα δεν μπορεί να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές και ότι δεν αποτελεί πια conditio sine qua non, μιας και επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας με μέλλον καθώς και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση είναι αναπόφευκτη, εάν η χώρα των θεών θέλει να έχει μέλλον», γράφει, σύμφωνα και με τη Deutsche Welle, η γερμανική Neues Deutschland.

Από την άλλη, η αυστριακή Die Presse, παρατηρεί την αναγκαιότητα νέου «κουρέματος», αναγνωρίζοντας παράλληλα και τον αντίκτυπο που θα είχε για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αρθρογράφος, περιγράφοντας τη διαφωνία με την Τρόικα σε σχέση με τη ρύθμιση των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας και τη φορολογία των αγροτών, σημειώνει ότι η Τρόικα δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, όπως παλαιότερα, λόγω του ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, εφ’ όσον οριστικοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα των δανειστών.

«Αυτό είναι και το δίλημμα της Τρόικας. Εάν υποχωρήσει, διακυβεύει την αξιοπιστία της, εάν παραμείνει ανυποχώρητη, διακυβεύει την ετοιμότητα για συνεργασία της Αθήνας μετά από έξι χρόνια ύφεσης και ανεργίας στο 27%… Το θέμα είναι ότι χωρίς κούρεμα η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταθεί από μόνη της στα πόδια της. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ένα ακόμη κούρεμα θα πλήξει κυρίως την Ευρώπη», επισημαίνεται.

Εκτός των άλλων, η Die Presse σημειώνει ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως γίνεται συνήθως και εξηγεί γιατί:

«Κατ΄αρχήν τους υπουργούς Οικονομικών απασχολεί ιδιαίτερα η τραπεζική ένωση, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα βασικά της σημεία», υπογραμμίζει.

«Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την Tρόικα και την εκεχειρία που έχει συνάψει με την Ελλάδα».

O τρίτος αφορά στο ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά κατάφερε να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 800 εκατ. Ευρώ. «Πρόκειται για καλή είδηση», εκτιμά ο αρθρογράφος για να συνεχίσει: «Tο πρόβλημα είναι ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και η ετοιμότητά της για μεταρρυθμίσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες και η Tρόικα δικαιολόγησε το πάγωμα της δόσης με το επιχείρημα ότι οι πρόοδοι των μεταρρυθμίσεων στον διοικητικό και φορολογικό τομέα είναι ελλιπείς».