Ενώπιον των «φορολογικών παραδείσων» της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου βρίσκεται η Ε.Ε., καθώς διεφάνη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, αφού τα εν λόγω κράτη εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη χαλάρωση του τραπεζικού απορρήτου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αυστρία και Λουξεμβούργο που σημειωτέον βρίσκονται στον κατάλογο του ΟΟΣΑ με τους είκοσι «φορολογικούς παραδείσους», προβάλλουν επί σειρά ετών αντίσταση στα σχέδια της Ε.Ε. για ευκολότερη ανταλλαγή των φορολογικών στοιχείων. Αυτήν τη φορά, οι ενστάσεις των δύο χωρών μπορεί να αποβούν καταλυτικές για την υιοθέτηση των νέων κανόνων της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους για να θεσπίσει νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα διεύρυνε την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι δύο χώρες κατέστησαν σαφές πως είναι πρόθυμες να συμφωνήσουν μόνο εάν η Ε.Ε. σημειώσει πρόοδο στη διαπραγμάτευση αντίστοιχων συμφωνιών με χώρες που δεν είναι μέλη της Ένωσης και εφαρμόζουν επίσης αυστηρή πολιτική σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό απόρρητο, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο.

Το πεδίο, πάντως, θα ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, οπότε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να «σπάσουν» το τείχος που ύψωσαν οι δύο χώρες, αφού οι όποιες αποφάσεις για φορολογικά θέματα απαιτούν την ομοφωνία και των 28 της Ε.Ε..