Ο άνθρωπος που κάποτε πίστευε με πάθος στη δύναμη και την αναγκαιότητα του κοινού νομίσματος για την ΕΕ, υποστηρίζει τώρα ότι το ευρώ “διχάζει” την Ευρώπη και μας καλεί είτε να το… επανεφεύρουμε ή να το εγκαταλείψουμε.

Σήμερα, ο Νομπελίστας οικονομολόγος από την Κύπρο, Χριστόφορος Πισσαρίδης, παραδέχεται ευθαρσώς ότι έκανε λάθος που υποστήριξε κάποτε τη δημιουργία του ευρώ και λέει ότι πρέπει να διαλυθεί. Κι αυτό γιατί το κοινό νόμισμα δημιουργεί μια “χαμένη γενιά” άνεργων νέων και “διχάζει την Ευρώπη”. Υποστηρίζει δε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση “ώστε το ευρώ να επανακτήσει την αξιοπιστία του στις διεθνείς αγορές” και “τα ευρωπαϊκά κράτη να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους”. Όπως όμως παραδέχτηκε χθες σε ομιλία του στο London School of Economics, όπου διδάσκει, “δυστυχώς, δεν βλέπω να υλοποιείται τίποτα από τα δυο”.

Οι δηλώσεις Πισσαρίδη έρχονται λίγες ημέρες μετά τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ποιος μπορεί να πει ότι η κρίση τελείωσε την ώρα που πάνω από το 12% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού είναι εκτός αγοράς εργασίας; Όταν η ανεργία στους νέους φθάνει σε ποσοστά πάνω από 50% σε Ελλάδα και Ισπανία;”

Σύμφωνα με τον Κύπριο οικονομολόγο, το ευρώ ή θα πρέπει να διαλυθεί ή να γίνει φιλικό στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όπως λέει, οι πολιτικές που ακολουθούνται αυτή τη στιγμή, ώστε να σταθεροποιηθεί το ευρώ, κοστίζουν θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και δημιουργούν μια “χαμένη γενιά” μορφωμένων νέων ανθρώπων.