Μετά το καμπανάκι του ΟΑΣΑ, πριν από λίγες μέρες, για την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της χώρας, μέσω συνέντευξης του στην εφημερίδα, Le Journal du Dimanche. Πιο συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να επιδιώξει οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην αύξηση των φόρων για την κάλυψη της δημόσιας οικονομίας, καθώς οι εταιρείες χρειάζονται δημοσιονομική σταθερότητα προκειμένου να προβούν σε επενδύσεις. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία σημειώνει ότι δεν υπήρξε «καμία σημαντική βελτίωση» στην εξωτερική θέση της Γαλλίας μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. «Επί αρκετά χρόνια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιταχύνει την υιοθέτηση και εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η προσαρμογή δεν έγινε στη Γαλλία», αναφέρει η έκθεση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. ΄Ανχελ Γκουρία έγραψε στην εισαγωγή της έκθεσης: «Οι προσπάθειες που προωθούνται (από την κυβέρνηση) πρέπει να ενταχθούν σε μία στρατηγική πιο εκτεταμένων και συνεκτικών θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού παραγωγικού ιστού».

Τα λεγόμενα των δύο αξιωματούχων έρχονται να επιβεβαιώσουν τα σημερινά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία το Δεκέμβριο, η οποία σημείωσε πτώση σε χαμηλό επτά μηνών. Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI σημείωσε πτώση στο 47 από 48 τον Νοέμβριο, ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών σημείωσε πτώση στο 47,4 από 48 τον Νοέμβριο, σε χαμηλό 6 μηνών. Επιπλέον, η παραγωγή της Γαλλίας τον Δεκέμβριο κινήθηκε σε χαμηλό 7 μηνών, στις 45,3 μονάδες από 48 τον Νοέμβριο.