Ήπια βελτίωση σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση από την Markit Economics, ενώ η ανησυχητική πτώση των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών της Γαλλίας εξακολουθεί να απειλεί την εύθραυστη ανάκαμψη της περιοχής, στην προσπάθεια της να βγει από την ύφεση.

Ο σύνθετος PMI της δραστηριότητας στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος για τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο 52,1 έναντι 51,7 το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Markit.
Η μεταποιητική δραστηριότητα έφτασε στις 52,7 μονάδες και υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η ανάγνωση του τομέα των υπηρεσιών άγγιξε τις 51 μονάδες. Η εικόνα δείχνει μια αύξηση 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά το τέταρτο τρίμηνο.

«Η άνοδος του PMI μετά από δύο διαδοχικές μηνιαίες πτώσεις είναι μια μεγάλη ανακούφιση και θέτει την ανάκαμψη και πάλι στο προσκήνιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Chris Williamson. «Aνάκαμψη σημαίνει ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι επιχειρήσεις είδαν ισχυρότερη ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2011, και τώρα έχουν γνωρίσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.»
«Ωστόσο, η ανισόρροπη φύση της ανάκαμψης μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης προκαλεί ανησυχία. Η Γαλλία φαίνεται όλο και περισσότερο σαν το νέο “ασθενή της Ευρώπης”, καθώς η δεύτερη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση, μπορεί να μεταφραστεί σε μια τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ, που ωθεί τη χώρα πίσω σε μια τεχνική ύφεση», σημείωσε ο Williamson.