Σε συμφωνία για ένα νέο αυστηρότερο νομικό πλαίσιο κατά του καπνίσματος, κατέληξαν οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για πρώτη φορά, υπάρχει πρόβλεψη και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι κανονισμοί προβλέπουν την προσθήκη μεγαλύτερων προειδοποιήσεων στα τσιγάρα των πακέτων, με  την Ε.Ε. να αποβλέπει στην εξασφάλιση μιας υγιούς κοινωνίας, μέσω της καταπολέμησης του καπνίσματος.

Σύμφωνα και με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συμφωνία γνώριζε εμπόδια μετά από μία διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ των κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την υιοθέτηση κανονισμών και για την αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων που εκτιμάται, από πολλούς αναλυτές, πως στην επόμενη δεκαετία θα επισκιάσει σημαντικά την αγορά καπνικών.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε πως τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα διανέμονται στην αγορά ως καταναλωτικά προϊόντα, χωρίς να παραπέμπουν, σε μεγάλο βαθμό, σε κάποιο είδος ιατρικής συσκευής.

Ακόμη, από το 2016, οπότε και αναμένεται να αλλάξει η νομοθεσία, τα διάφορα καπνικά είδη που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να συνοδεύονται από εικόνες και προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία που θα καλύπτουν το 65% του μπροστινού μέρους των πακέτων.

Εκτός των άλλων, με τις νέες ρυθμίσεις απαγορεύεται η κυκλοφορία καπνικών προϊόντων με διάφορα αρώματα και γεύσεις (φρούτων ή βανίλιας).

Όπως σημείωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις υποθέσεις Υγείας, κ.  Tonio Borg, οι προειδοποιήσεις μπορούν να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά για τους καταναλωτές, θα υπενθυμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος και θα βοηθά τους καπνιστές να οδηγούνται σε συνειδητές αποφάσεις. Όσο για την απαγόρευση των τσιγάρων με γεύσεις, θα καταστήσει το κάπνισμα λιγότερο επιθυμητό και θα απομακρύνει τους νέους από αυτή τη συνήθεια.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς της Ε.Ε. και από ολόκληρη την Ολομέλεια του κοινοβουλίου, πριν από την εφαρμογή της, τον επόμενο χρόνο.