Λίγο μετά την επίσημη έξοδο της Ιρλανδίας από το πακέτο διάσωσης και τα μνημόνια, ο οίκος Moody’s επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη για την χώρα αφού προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης καταθέσεων (deposit ratings) της Bank of Ireland, κατά μια βαθμίδα, σε Ba2 από Βa1 προηγουμένως, διατηρώντας αρνητικό outlook.

Όπως εξηγεί η Μοοdy’s, η υποβάθμιση αντανακλά την πεποίθηση του οίκου για την αύξηση των κινδύνων για τους μετόχους – ομολογιούχους της τράπεζας οι οποίοι αφορούν:

– στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας
– στις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν μετά τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ το 2014.

Τράπεζες, όπως η Bank of Ireland, με φτωχή ποιότητα στα assets και στα χαρτοφυλάκιά της, με περιορισμένα επίπεδα προβλέψεων και χαμηλή κερδοφορία, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτύχουν στα επικείμενα stress tests που θα διενεργήσει την επόμενη χρονιά η ΕΚΤ, τονίζει η Moody’s.

“Υπό τους ισχύοντες κανόνες, η ιρλανδική τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια, ωστόσο η επόμενη μάχη της θα είναι τα stress tests της ΕΚΤ, τα οποία θα πρέπει να περάσει επιτυχώς”.
Τέλος, η Moody’s προειδοποιεί πως παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης, η ιρλανδική οικονομία παραμένει ακόμη αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις.