Αργά το βράδυ της Τετάρτης έκλεισε στο Εcofin η συμφωνία για την τραπεζική ένωση για ένα κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών και ένα κοινό ταμείο το οποίο θα δημιουργηθεί σταδιακά από το 2016 που θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα 1έως το 2026.

Την συμφωνία καλωσόρισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, λέγοντας ότι “η σημερινή μέρα είναι κοσμοϊστορική για την τραπεζική ενοποίηση. Εισάγαμε επαναστατικά μέτρα στην οικονομία της Ευρώπης. Η πρόοδος στη συμφωνία για την Ενιαία Αρχή Εκκαθάρισης δεν έχει προηγούμενο. Επιτέλους, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το λαγαριασμό για τα λάθη των τραπεζών. Η εποχή των διασώσεων των τραπεζών πέρασε ανεπιστρεπτί”.

Από την πλευρά της ΕΚΤ ο αντιπρόεδρος Βίκτορ Κοστάνσιο είχε νωρίτερα εκφράσει επιφυλάξεις ότι το σχέδιο δεν θα έπειθε τις αγορές καθώς δεν περιλαμβάνει ένα γρήγορο μηχανισμό αποφάσεων και σίγουρη χρηματοδότηση.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν τη λήξη της θητείας του ενόψει των ευρωεκλογών.
Η συμφωνία έχει έντονη τη σφραγίδα της Γερμανίας η οποία δεν ήθελε να διατεθούν χρήματα των πολιτών ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM) για τη διάσωση τραπεζών. Συμβιβάστηκε με το να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο σε βάθος δεκαετίας, το οποίο αρχικά θα χρηματοδοτείται με συνεισφορές των τραπεζών στο εθνικό σύστημα.
Στη διάρκεια της μεταβατικής δεκαετίας κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση των προβλημάτων που θα  ανακύπτουν σε δικές της τράπεζες και η συμμετοχή των υπολοίπων χωρών θα αυξάνεται κάθε χρόνο, έως ότου το Κοινό Ταμείο Εκκαθάρισης γίνει πλήρως ευρωπαϊκό, με δύναμη πυρός 55 δις. ευρώ.
Οι εκκαθαρίσεις θα γίνονται αρχικά με το bail-in (διάσωση με τα λεφτά που υπάρχουν «μέσα» στην τράπεζα, ήτοι μετοχικό κεφάλαιο, τραπεζικά ομόλογα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ). Στη συνέχεια θα δίνεται ενίσχυση από το κρατικό ταμείο στο οποίο θα συνεισφέρουν οι τράπεζες και εάν τα λεφτά δεν επαρκούν θα συνεισφέρουν και τα ταμεία των άλλων χωρών με ποσοστά που θα ξεκινούν από 10% και θα φτάνουν το 90% στο τέλος της δεκαετίας. Εάν τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν, θα επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στο τραπεζικό σύστημα.

Οι αποφάσεις για θα λαμβάνονται με περίπλοκο τρόπο: Ένα συμβούλιο εκκαθάρισης με εκπροσώπους από τις χώρες μέλη και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες θα ετοιμάζει συστάσεις για το ποιες τράπεζες πρέπει να τεθούν σε εκκαθάριση, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το συμβούλιο υπουργών.